Palkittu hätäkeskuspäivystäjä Marjatta Tuori jää kutsumusammatistaan eläkkeelle - työ muuttunut valtavasti

Vaasalainen hätäkeskuspäivystäjä Marjatta Tuori on tehnyt pitkän uran hätäkeskuslaitoksen palveluksessa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 39 vuotta siitä, kun hän aloitti työnsä päivystäjänä. Monta muutosta on vuosien aikana tapahtunut ja Tuori on ollut mukana niissä. Tänä vuonna hän jää eläkkeelle, palkittuna PRO 112 -päivystäjänä.

Kotimaa
Hätäkeskuspäivystäjä Marjatta Tuori.
Jarkko Heikkinen / Yle

Marjatta Tuorin aloittaessa työnsä hätäkeskuslaitoksen palveluksessa oli vuosi 1975. Päivystystä tehtiin Vaasan palolaitoksella ja hätäpuhelut kirjattiin lyijykynällä ruutuvihkoon ylös.

– Sinne kirjoitettiin osoitteet ja siellä ne pysyivät, muistelee Tuori.

Sittemmin tekniikka on tuonut päivystäjille toisaalta kätevämmät työkalut mutta samalla työmäärä on lisääntynyt valtavasti.

– Hälytysalue on kasvanut yhdestä kunnasta nykyiseen 56:een. Lisäksi hätäkeskuksen välittämä apu on laajentunut koskemaan pelastus- ja poliisitehtävien lisäksi myös sosiaalipuolen tehtäviä, kertoo Tuori.

Tikku sormessa – lähettäkää ambulanssi

Aikoinaan hätäkeskukseen soitettiin, Marjatan sanoin, vasta äärimmäisessä hädässä. Ambulanssin tilaamista vähän joskus jopa pahoiteltiin ja tulipalojakin yritettiin sammuttaa ilman palokuntaa. Nykyään tilanne on kuitenkin toinen, ja osaltaan siihen saattaa olla syynä kännyköiden yleistyminen. Kynnys soittaa hätäkeskukseen on matalampi.

– Sellaisiakin puheluita on tullut, että on mennyt tikku sormeen ja halutaan ambulanssi. Ei sellaisiin kuitenkaan ambulanssia lähetetä, sitten vaan ohjeistetaan soittajaa eteenpäin ja neuvotaan miten sen tikun saa sormesta pois, kertoo Tuori.

Palkinto lämmittää sydäntä

Marjatta Tuori palkittiin toukokuun alussa PRO 112 -palkinnolla. Sen myöntää Hätäkeskuslaitos ansioituneelle laitoksen työntekijälle. Marjatta on kiertopalkinnon 10. saaja ja silmät vieläkin kyyneltyen hän kertoo olevansa palkinnosta erittäin otettu.

– Oltiin yövuorossa kun työkaveri näki ilmoituksen, että ehdotuksia tuon palkinnon saajaksi haetaan. Hän sanoi minulle, että mitäpä jos esitettäisiin sinua? Naureskeltiin siinä ja pidin sitä pelkkänä heittona vaan, mutta näin siinä sitten kävi, kertoo Tuori.

Pohjanmaan hätäkeskuksen johtaja Kari Pastuhov kertoo, että Marjattaa pidetään keskuksen äitihahmona, joka on sopivan virkamiesmäinen mutta äärimmäisen inhimillinen ja hoitaa työnsä hyvin. Pohjanmaan hätäkeskuksessa työskentelee noin 50 päivystäjää.

Kutsumusammatista eläkkeelle

Hätäkeskuspäivystäjän työ on rankkaa, sillä päivystäjä kohtaa ensimmäiseksi apua tarvitsevan ihmisen. Tilanteet ovat välillä erittäin traagisia ja joskus asiat jäävät pyörimään mieleen. Marjatta Tuori kertoo, että varsinkin lapsiin liittyvät tapahtumat ovat kovia ja niitä jää miettimään. Mutta.

– Meillä on tietenkin mahdollisuus debriefingiin ja jos esimies näkee, että päivystäjä on vaikka liikuttunut jostain tilanteesta, hänen kanssaan jutellaan heti. Kaikenlaista on tapahtunut. On ollut iloa ja traagisuutta, on itketty ja naurettu, sanoo Tuori.

Palkittu hätäkeskuspäivystäjä kertoo olevansa kutsumusammatissaan. Niin paljon hän työstään pitää, että tarjoutui tulemaan töihin viime jouluna. Yövuoroista Marjatta pitää erityisesti. Työpäivät ja -yöt kuitenkin vähenevät , sillä marraskuun lopussa Marjatta jää eläkkeelle. Mieli on sen suhteen haikea, mutta jatkossa aikaa riittää aviomiehelle ja lastenlapsille enemmän.