1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hampulle alkaa löytyä kaupallisia käyttötarkoituksia

Kauhavalla on pitkään yritetty löytää hampulle kaupallista käyttöä. Lahtelainen huonekaluvalmistaja on ottamassa 3-4 hampusta valmistettua tuotetta tuotantoon. Hamppua ryhdytään markkinoimaan myös kasvualustana taimitarhoille sekä karikkeeksi puutarhoihin.

Kotimaan uutiset
Hamppua kasvualustana.
Anna Wikman / Yle

Ensimmäiset kokonaan hampusta valmistetut tuolit näyttävät muovisilta puutarhatuoleilta. Tuntuma on kuitenkin erilainen, miellyttävä.

Nämä prototyypit ovat raivanneet Kauhavalla valmistetulle raaka-aineelle, hampulle, tietä kalusteteollisuuden materiaaliksi. Tuotantoon ja myyntiin tulevat tuotteet ovat viimeistelyä vaille valmiit.

– Tuotekonseptit ovat valmiina ja niistä lähdetään valitsemaan lopullisia versioita, joista huonekalutehdas ryhtyy valmistamaan huonekaluja, kertoo muotoilija Timo Hoisko Seinäjoelta.

Lahtelaisen kalustetehdas Piiroinen Oy:n kalusteluetteloon on tulossa erilaisia tuoleja, joissa hamppua on käytetty.

Muotoilijan mukaan kotimainen luonnontuote, hamppu, soveltuu erinomaisesti kalusteisiin ja muotoiluun.

Hampusta tehtyjä tuoleja.
Anna Wikman / Yle

– Siitä pystytään helposti valmistamaan mitä erilaisimpia tuotteita. Hamppukuidun lujuus on hyvä. Siitä saadaan kestäviä tuotteita, sanoo muotoilija Timo Hoisko.

Viherpeukaloille kasvualustaksi

Hamppu on osoittautunut lapualaisen puutarhurin testeissä varsin hyväksi kasvualustaksi taimille ja erinomaiseksi perennojen katteeksi.

Alan suuri toimija, Kekkilä, on myös hakenut tuntumaa hampun käytöstä kasvualustana. Aili ja Seppo Tammisen puutarhassa hamppu toimii katteena ja kasvihuoneissa tuhansien taimien kasvualustana.

– Se on ilmava ja pitää hyvin kosteuden tallella. Sitä voi sekoittaa turpeen ja hiekan kanssa ja kaikki kasvaa, kehuu Seppo Tamminen Lapualta.

Kauhavalla hampusta on vuosia pyritty saamaan viljelykasvi ja materiaali, jolla olisi kaupallista kysyntää. Nyt näyttää siltä, että tuottoja alkaa tulla.

– Toivottavasti vuoden päästä. Meillä on paljon kysyntää. On nämä kasvualustat, huonekalut ja muun muassa akustiset tuotteet. Nyt koneet viritetään niin, että saadaan raaka-aine sellaiseen muotoon, että teollisuus pystyy sitä kunnolla käyttämään, uhkuu hanketta vuosia vetänyt yrittäjä Juha Mäkipelkola.

Lue seuraavaksi