Liberalismin hautajaisissa populismi pitää puheen

Eurovaaleissa oikeistopopulistisille puolueille on povattu menestystä halki Euroopan. Populistien menestyksen takana on kyky hallita keskustelua. Maahanmuutosta puhutaan populistien sanoin ja julkisuuteen tulevalla EU-kritiikillä tuntuu olevan vain yksi osoite. Voittokulkua helpottaa sekin, että liberalismi on henkitoreissaan.

Ulkomaat
Mielenosoittaja kantaa ydinperhemallia kannattavaa lippua homoliittoja vastustavassa mielenosoituksessa Pariisissa.
Mielenosoittaja kantoi ydinperhemallia kannattavaa lippua homoliittoja vastustavassa mielenosoituksessa Pariisissa toukokuussa 2013.Etienne Laurent / EPA

Populistisen oikeiston merkitys Euroopassa nousee siitä, että se on hallinnut poliittista keskustelua. Populistit ovat onnistuneet määräämään käytävän keskustelun aiheet ja näkökulmat - ja osin tasonkin.

Ranskalainen sosiologi Eric Fassin muistuttaa sosialistipoliitikko Laurent Fabiusin tokaisusta, että Ranskassa äärioikeistolainen Kansallinen Rintama kysyy oikeita kysymyksiä, mutta antaa vääriä vastauksia.

– Mutta se, joka asettaa kysymykset, määrittää keskustelun. Politiikan sanaston määrää nyt oikeisto, sanoo Fassin.

Sosiologi Eric Fassin ottaa muutaman kieleen liittyvän esimerkin.

– Keskustelussa on vallalla maahanmuuttoa koskeva äärioikeistolainen puhe siitä, että ”maahanmuutto on ongelma”. Sen alle on jäänyt vasemmistolainen ajatus siitä, että ”maahanmuutossa on ongelmia”.

Fassin jatkaa, että tietysti jokainen on siitä samaa mieltä, että työttömyys on ongelma. Sitä vastoin ei kukaan sano, että koulu on ongelma, vaan että koulussa on ongelmia.

Politiikka oikeistolaistuu

Kieli, puhe, käytetyt käsitteet ja niiden sisällön määrittäminen on politiikassa paljolti oikeistopopulistien heiniä. Se sitten tietysti vaikuttaa muihin puolueisiin.

Eric Fassin arvioi, että vasemmisto matkii oikeistoa ja oikeisto puolestaan äärioikeistoa.

– Yhtäältä vasemmisto oikeistolaistuu ja toisaalta koko poliittinen ilmapiiri oikeistolaistuu, sanoo Fassin.

Ranskalainen Eric Fassin on pettynyt esimerkiksi oman maansa sosialistipresidenttiin Francois Hollandeen ja hänen hallitukseensa. Hollanden sosiaalidemokratia on Fassinin mukaan käytännössä samaa politiikkaa kuin oikeistokin harjoittaa.

– Hallitus ja presidentti eivät puhu lainkaan eriarvoisuuden vähentämisestä. He puhuvat työttömyyden ja velan vähentämisestä. Eriarvoisuuden vähentäminen ei kuulu enää vasemmiston kielenkäyttöön, pahoittelee Fassin.

Vasemmiston ääni - populismin kädet

Fassin ei toisaalta hyväksy sitä, että populismin vastustuksen nimissä kielletään kaikki vallan kritiikki tai kritiikki EU:ta kohtaan. Fassinin mukaan vaarana on, että tavallisen kansan kriittiset tunnot eivät saa valtaa tai kansan näkemykset uusliberalistista politiikkaa kohtaan eivät saa painoarvoa.

Oikeistopopulismi on pitkälti kaapannut vasemmiston talousretoriikan ja -kritiikin omakseen, esiintyy vaikeassa taloustilanteessa todellisena työväenluokan ja kansan äänenä.

– Kukaan ei voi puhua kansan nimissä, mutta kuka vaan voi puhua kansalle, muistuttaa sosiologi Eric Fassin.

Uusi enemmistö etsii poliittista kotia

Brittiläisen ResPublika -ajatushautomon johtaja Phillip Blond sanoo, että jako vasemmistoon ja oikeistoon ei enää toimi.

– Vasemmisto lupasi nostaa köyhät köyhyydestä valtion tuella, oikeisto taas lupasi vetää ihmiset yltäkylläisyyteen markkinoiden avulla. Köyhiä ei ole saatu vedettyä köyhyydestä, eivätkä rikkaudet ole jakaantuneet onnistuneesti, sanoo Phillip Blond.

Phillip Blond puhuu Eurooppaan syntyneestä uudesta enemmistöstä. Oikealla laidalla se merkitsee poliittisesti kodittomia, jotka ovat sosiaalisesti konservatiiveja ja perhearvoihin sitoutuneita.

– He tuntevat itsensä vanhanaikaisiksi, koska oikeistopuolueet ovat muuttuneet liberaaleiksi. He pelkäävät elämäntapansa ja perinteittensä puolesta. He ilmaisevat itseään maahanmuuttovastaisesti ja ovat omaa keskusvaltaa tai Brysseliä vastaan.

Vasemmalla puolella taas uuden enemmistön näkymä on se, etteivät heidän tulonsa ole kovin hääppöiset eivätkä he tule koskaan rikastumaan. Eikä siihen auta mikään, mihin he itse voisivat vaikuttaa.

– Molemmissa ryhmissä elintaso on sidoksissa valtioon, eikä valtio tunnu toimivan. Tämä vie näitä ihmisiä koko ajan taantuvampiin asemiin, analysoi Phillip Blond.

Demokratia muuttumassa rikkaiden vallaksi

Blond sanoo, että nyt on meneillään ääri-liberalismin kuolema. Tämä ajaa ihmisiä nationalismiin, rasismiin ja jopa fasismiin.

– Liberalismi ei enää ole länttä auttava voima, vaan nyt se tuhoaa sitä, julistaa Blond.

Blond tarkoittaa sitä, että vasemmiston ajama sosiaaliliberalismi ja konservatiivien talousliberalismi ovat käytännössä sulautuneet toisiinsa ja ajautuneet umpikujaan.

Vaihtoehdottomuus luo kapinallisia liikkeitä ja samalla demokratian toimivuus kärsii - tai demokratia on jopa vaarassa.

– Nyt tarvitaan hyvää populismia. Populismia, joka ei ole taantumuksellista, sanoo ajatushautomo ResPublikan johtaja Phillip Blond.

Blond arvio, että demokratia on luisumassa plutokratiaksi, rikkaiden vallaksi. Valta palvelee vain eliitin etuja, joka on yksi lisäsyy uuden populismin nousulle.

Ihanteettomuudesta fasismiin?

Phillip Blondin mukaan uusi populismi on käsikynkässä ihanteettomuuden kanssa.

– Ihmiset eivät enää usko itseään suurempiin asioihin. He eivät ole uskonnollisia, eivät kansainvälisiä, eivätkä usko hyvään. Heistä tulee perin inhottavia, luettelee Blond.

Tässä ilmapiirissä vastaus plutokratiaan ei ole vapauttava, eikä kulje demokraattisia teitä, vaan hakee rujot ja taantumukselliset väylät. Välttämättä emme luisu fasismiin ja rasismiin, vaan niiden näennäismuotoihin.

Kulman takana väijyy kansallinen käpertyminen ja ahdas nationalismi.

– Voin nähdä seuraavan kymmenen vuoden aikana Ranskan saaneen äärioikeistolaisen presidentin. Voin nähdä Italiassa, Saksassa ja Kataloniassa valtiollisen yhtenäisyyden hajottavia liikkeitä - ja sodan Euroopassa Venäjän kanssa, sanoo ajatushautomo ResPublikan johtaja Phillip Blond.