Turkissa raivo lisääntyy: Kuva mielenosoittajaa potkivasta pääministerin avustajasta suututtaa

Pääministerin kanslian apulaispäällikkö Yusuf Yerkel potki maassa makaavaa mielenosoittajaa keskiviikkona, kun Recep Tayyip Erdoğan vieraili Soman kaivosturma-alueella. Kuvat tapahtuneesta levisivät tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa torstaina.

Ulkomaat
Turkin pääministerin avustaja Yusuf Yerkel potkimassa kahden poliisin pidättämää mielenosoittajaa.
Turkin pääministerin avustaja Yusuf Yerkel potkimassa kahden poliisin pidättämää mielenosoittajaa kaivosturman hoitoa koskeneen mielenosoituksen aikana Soman kaupungin lähistöllä 14. toukokuuta.DEPO Photos / EPA

Turkin johto sai torstaina uuden tahran julkikuvaansa, kun tiedotusvälineissä levisi kuva maassa makaavaa mielenosoittajaa potkivasta pääministerin avustajasta. Kuvassa pääministeri Recep Tayyip Erdoğanin kanslian apulaispäällikkö Yusuf Yerkel potkii mielenosoittajaa, jota poliisin erikoisjoukot pitelevät maassa.

Välikohtaus sattui keskiviikkona, jolloin Erdoğan vieraili Soman kaivosturmapaikalla. Kaivosturmasta suuttuneet omaiset häiriköivät pääministeriä ja mielenosoittajien ja poliisien välille puhkesi kahakoita. Erdoğan joutui etsimään suojaa paikallisesta supermarketista, minkä jälkeen hän pakeni paikalta mustalla ajoneuvollaan, jota mielenosoittajat potkivat.

Hürryet-sanomalehden mukaan potkittavaksi joutunut oli yksi ajoneuvoa potkineista mielenosoittajista. Poliisin erikoisjoukot kävivät tämän jälkeen hänen kimppuunsa ja kaatoivat miehen maahan, minkä jälkeen avustaja Yerkel potkaisi mielenosoittajaa kolme tai neljä kertaa.

Twitter räjähti tuomitsevista kommenteista ja oppositiopuolue vaati asiasta selvitystä.

– Käsittävätkö hänen vastuualueensa kansalaisten tai mielenosoittajien hakkaamisen ja potkimisen? Millä laillisilla perusteilla hänelle on annettu valtuudet tähän, kysyi parlamentaarikko Ugur Bayraktutan hallitukselle osoittamassaan kysymyksessä.

Yerkeliä itseään ei torstaina tavoitettu vastauksia varten. Pääministerin kanslia puolestaan ei ottanut asiaan virallisesti kantaa sanoen, että kyseessä on Yerkelin oma asia.

Lähteet: AP