Timo K. Mukan seinätaulu dokumentoitiin Kuusamossa

Kansallisgalleria ei ole halukas siirtämään Kuusamosta löytynyttä kirjailija Timo K. Mukan suurinta taulua suojiinsa. Kuusamolainen taideyhdistys on kiinnostunut hankkimaan myynnissä olevan talon seinään maalatun työn.

Kotimaa
Timo K. Mukan seinämaalaus Kuusamossa.
Valokuvaaja Yehia Eweis kuvasi kuusamolaisen omakotitalon seinässä olevan Timo K. Mukan maisemataulun.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamolaisen omakotitalon seinää vuodesta 1962 koristanut kirjailija Timo K. Mukan maisemamaalaus on dokumentoitu kuvaamalla. Teoksen tallensi Suomen Taidemuseon Kansallisgalleria.

Seinän kokoista maisemataulua Kansallisgalleria ei siirrä Kuusamosta Helsinkiin. Sen sijaan taulusta on kiinnostunut muun muassa Kuusamo-opistossa toimiva taideyhdistys.

Taulun voi irrottaa

Kansallisgallerian amanuenssi Leena Selin toivoo, että Mukan taulu säilytetään hyvässä kunnossa.

- Olen ymmärtänyt, että taulu olisi siirrettävissä. Toivon tietenkin, että teos säilyy jatkossa ja onko sijaintipaikka sitten täällä tai jossakin muualla, sillä ei ole väliä, mutta toivon vaan että se säilyisi, Selin sanoo.

Taulu on maalattu vanhalle Oulux-levylle, joka on kiinnitetty talon keittiön seinään niin, että taulun voi irrottaa.

Talo, jossa taulu sijaitsee, on myynnissä. Mikäli talon uusi omistaja päättää laajentaa taloa, on taulu irrotettava seinästä.

Talon nykyinen omistaja Jouni Paloniemi sanoo olevansa huojentunut, että Kansallisgalleria dokumentoi teoksen.

- On erinomaista, että se on nyt tallennettu. Lisäksi Kuusamo-opiston taideyhdistys on kiinnostunut hankkimaan taulun itselleen. Jos kukaan muu sitä ei huoli, he ottavat sen, Paloniemi kertoo.

Kesätöissä syntyneitä teoksia

Kuusamon seinäaalaus sai alkunsa kesällä 1962, jolloin Timo K. Mukka tuli enonsa maalausyrityksen mukana kesätöihin Kuusamoon. Takana Mukalla oli talven kuvataideopinnot Ateneumin taideakatemiassa.

Hiljattain on selvinnyt, että Mukka teki taulusta myös kaksi pientä luonnosta, jotka ovat hyvässä tallessa taidetalon ensimmäisten vuokralaisten kodissa.

Lisäksi talon rakentamisessa mukana ollut taivalkoskelainen rakennusmestari sai Mukalta kolme kappaletta kesällä 1962 maalattua taulua, joista kaksi esittää Paanajärven maisemia ja yksi itse rakennusmestaria rakotulilla.