Obama avasi 9/11-museon – ohjelmaan viime hetken muutos

Presidentti antoi erityistä huomiota useita pelastaneelle nuorukaiselle, joka kuoli WTC:n romahdukseen. Ohjelmasta poistettiin viime hetkillä musiikkinumero, jonka olisi voinut tulkita irvailuksi.

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on torstaina avannut pitkään rakennetun Syyskuun 11. päivän museon. Se toimii vuonna 2001 terrori-iskussa romahtaneiden kaksoistornien paikalla.

– On kunnia muistella ja pohtia tapahtunutta kanssanne, mutta ennen kaikkea vahvistaa syyskuun yhdennentoista todellista henkeä – rakkautta, myötätuntoa ja uhrautumista – ja säilyttää se ikuisesti kansamme sydämessä, Obama puhui avajaisissa.

Presidentti tutustui museon näyttelytiloihin ennen seremoniaa, jossa hän antoi erityistä huomiota 24-vuotiaalle Welles Crowtherille. Hänet on tunnettu terrori-iskun jälkeisissä kertomuksissa "punahuivisena miehenä", joka johdatti eteläisessä kaksoistornissa työskenteleviä turvaan. Tuolloin itsekin talossa työskennellyt, entinen vapaapalokuntalainen kuoli tornin romahduksessa.

Yksi Crowtherin jenkkihuiveista on kunniapaikalla museossa. Museossa on esillä myös kaikkien kuolonuhrien valokuvat, ruhjoutunut paloauto ja videoita terrori-iskun aiheuttamasta tuhosta. Avajaispäivänä museoon oli kutsuttu myös monia raunioista selviytyneitä.

Viime hetken muutos avajaisten ohjelmaan pelasti museon kiusalliselta yhteensattumalta. Yksi avajaisten puhujista oli New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, jonka sanojen jälkeen oli tarkoitus esittää kuuluisa kappale Bridge Over Troubled Water _(Silta yli synkän virran). _Kuvernööri Christie tuli viime vuonna maailmankuuluksi monen päivän liikennekaaoksesta George Washingtonin vilkkaalla sillalla.

Avajaisten järjestäjien mukaan ohjelmamuutos ei liittynyt mitenkään kuvernööriin tai kappalevalintaan, vaan laulajan sairastumiseen.

Museo avataan yleisölle 21. toukokuuta.

Lähteet: AP