Hyppää sisältöön

Ikivanha teinitytön luuranko valottaa ensimmäisten amerikkalaisten historiaa

Uusi tutkimus vahvistaa, että nykyiset Amerikan intiaanit periytyvät Siperiasta tulleista metsästäjä-keräilijöistä.

Tuhansia vuosia sitten teinityttö putosi meksikolaiseen luolaan ja kuoli. Nyt hänen hyvin säilynyt luurankonsa on auttanut tutkijoita selvittämään Amerikan intiaanien perimää.

Tuore tutkimus tukee teoriaa siitä, että intiaanien esi-isät vaelsivat Amerikan mantereelle kauan sitten Alaskaa ja Siperiaa yhdistänyttä maasiltaa pitkin.

Monet tutkijat ovat jo aiemmin ajatelleet, että metsästäjä-keräilijät levisivät Siperiasta Amerikkaan yli 17 000 vuotta sitten.

Ongelma on kuitenkin ollut se, että monien varhaisimpien amerikkalaisten kallot ovat kapeampia kuin nykymaailman Amerikan intiaaneilla.

Uuden tutkimuksen valossa fyysiset erot voidaan selittää evoluutiokehityksellä, jonka myöhemmät muuttoaallot Amerikkaan ovat käynnistäneet.

Naiaksi nimetyn tytön luuranko täytti puuttuvan linkin paikan Amerikan intiaanien evoluutiossa. Muinaiset amerikkalaiset, kuten Naia, ovat näin nykyisten Amerikan intiaanien esi-isiä.

Tutkijat arvioivat, että Naia eli 13 000–12 000 vuotta sitten. Alle 150-senttinen tyttö kuoli noin 15-vuotiaana. Ehjä pääkallo ja hyvin säilynyt DNA mahdollistivat tutkimuksen.

Sukeltajat löysivät tytön luurangon syvästä luolasta Jukatanin niemimaalta vuonna 2007. Kun tyttö putosi luolaan, se oli kuiva. Jääkauden jäiden sulaessa noin 10 000 vuotta luola täyttyi vedellä.

Meksikon kansallisen antropologia- ja historiainstituutin tutkimus julkaistiin tiedejulkaisussa Science.