1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaliforniassa evakuoidaan lisää ihmisiä maastopalojen tieltä

Viranomaiset ovat jakaneet San Marcosin lähellä yli 33 000 evakuointimääräystä tiistaina alkaneiden maastopalojen vuoksi.

Palomiehet yrittivät sammuttaa maastopaloa Etelä-Kaliforniassa 14. toukokuuta. Kuva: Reuters-TV

Yhdysvalloissa Kaliforniassa viranomaiset ovat määränneet lisäevakuointeja San Diegon lähellä roihuavien maastopalojen takia.

Paikallisen sheriffin mukaan viranomaiset ovat jakaneet torstaina San Marcosissa asukkaille 13 000 uutta määräystä lähteä kodistaan, koska kaupungin alueella riehuva palo on levinnyt tuulen mukana.

Jo keskiviikkona annettiin yli 20 000 evakuointimääräystä. Kaikkiaan maastopalojen uhkaamalla alueella asuu noin 125 000 ihmistä.

San Marcosin maastopalo on levinnyt yli 400 hehtaarin alueelle ja palokunnalla on siitä ainoastaan viisi prosenttia hallinnassaan. Viranomaiset ovat kuitenkin saaneet sammutustöihin lisää lentokoneita ja sotilashelikoptereita.

Palo on San Marcosin ympäristössä tällä viikolla syttyneestä yhdeksästä maastopalosta vaarallisin, kertovat pelastusviranomaiset.

San Diegon ympäristössä syttyneissä maastopaloissa on tuhoutunut tähän mennessä ainakin 20 taloa, ja tuli on tuhonnut kasvustoa yli 4 000 hehtaarin kokoiselta alueelta. Paloissa ei ole kuollut tai loukkaantunut tähän mennessä ihmisiä.

San Marcosin lisäksi myös San Diegon pohjoispuolella olevassa Camp Pendletonin laivastotukikohdassa ja Carlsbadin rannikkokaupungissa on roihunnut tuhoisa maastopalo.

Kalifornian osavaltio kärsii poikkeuksellisen ankarasta kuivuudesta vuosikymmeniin. Paikalliset viranomaiset pelkäävät, että kesällä tullaan näkemään erittäin paljon maastopaloja kuuman ja kuivan sään sekä kovien tuulien takia.