Tutkija: Uutiset maaseudun tyhjenevistä omakotitaloista vahvasti liioiteltuja

Käynnissä oleva työperäinen muuttoliikenne kaupunkeihin on paljon pienempää kuin 1960- ja 1970-lukujen suuri muuttoliike, Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Hannu Kytö arvioi.

Kotimaa

Uutiset maaseudulla muhivasta arvottomiksi käyvien omakotitalojen ongelmasta ovat vahvasti liioiteltuja, Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Hannu Kytö sanoo.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna luonnehtii asuntomarkkinoiden tilannetta dramaattiseksi ennustaen, ettei monille vanhoille omakotitaloille tulevaisuudessa välttämättä olisi kysyntää. Suomessa on 1,1 miljoonaa omakotitaloa, joista miljoona sijaitsee pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

- Pitää muistaa, että suurin osa näistäkin (miljoonasta talosta) on pienemmissä ja keskisuurissa kaupungeissa ja niiden kehyskunnissa, ainoastaan murto-osa sijaitsee jossain erittäin harvaan asutulla maaseudulla, Kytö huomauttaa.

Käynnissä oleva työperäinen muuttoliikenne kaupunkeihin on aivan eri kokoluokkaa kuin 1960- ja 1970-lukujen suuri muuttoliike, Kytö sanoo.

- Silloin oli satojatuhansia vuodessa, nyt vuositasolla maaseudulta kaupunkeihin muuttaa ehkä 50 000 ihmistä.

Kydön mukaan liikenne ei ole vain yksisuuntaista, sillä myös kaupungeista muutetaan takaisin maalle. Muuttoliikkeellä on kuitenkin esimerkiksi suuria taloudellisia seurauksia.

- Kymmenen vuoden aikana 3,5 miljardia euroa on siirtynyt muuttajien mukana kunnasta toiseen. Suuri osa tästä on kertynyt Uudellemaalle.