Hyppää sisältöön

Espoossa leimattu ennakkoääniä väärin? – äänet ehkä hylättävä

Espoossa postin virkailijan epäillään leimanneen äänestyslippujen sijasta vaalikuoria. Lain mukaan leimaamaton äänestyslippu on hylättävä.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Kymmeniä ennakkoääniä on saatettu leimata väärin Espoossa. Äänten mahdollinen hylkääminen selviää vasta vaalipäivänä.

Yle Uutisiin yhteyttä ottanut äänestäjä kertoo käyneensä Espoossa Tapiolan postissa äänestämässä keskiviikkona. Virkailija ei äänestäjän mukaan ollut suostunut leimaamaan hänen äänestyslippuaan, vaan oli sanonut, että vasta suljettu kuori leimataan.

Todellisuudessa leima on kuitenkin laitettava äänestyslippuun eikä kuoreen. Vaalilain mukaan leimaamaton äänestyslippu on hylättävä.

– Tämä on käsittämätön virhe, sanoo Espoon kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi.

Hänen mukaansa Tapiolan postista on löytynyt 69 leimattua vaalikuorta. Vaalikuoria ei ole kuitenkaan lupaa avata ennen vaalipäivää, joten täyttä varmuutta siitä, puuttuuko äänestyslipuista leima, ei vielä ole.

– Oletus on se, että niitä ei ole leimattu, Pirkanniemi sanoo.

Keskiviikon jälkeen ongelmia ei hänen mukaansa ole enää ollut.

Posti vastaa itse virkailijoidensa kouluttamisesta

Pirkanniemen mukaan posti on itse vastannut virkailijoidensa kouluttamisesta. Espoon kaupungin omissa äänestyspaikoissa vastaavia ongelmia ei ole ilmennyt.

Myös oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on tietoinen tapauksesta. Hänen mukaansa leimattuja kuoria ei voida avata Espoossa, vaan ne on lähetettävä laskettavaksi Uudenmaan vaalipiirilautakuntaan. Kuoret avataan vasta vaalipäivänä, kun ääniä aletaan laskea.

– Vasta sinä päivänä selviää se, onko näiden vaalikuorten sisällä olevat äänestysliput leimattu vai ei, Jääskeläinen sanoo.

Äänten hylkäämisestä päättää Uudenmaan vaalipiirilautakunta.

.
.