Fantasia synnyttää kakun vaikka herneistä

Pieni, pörröinen, valkoinen koira katsoo häntä ylpeästi pystyssä suoraan katsojansa silmiin. Tämä koira ei hauku, mutta maistuu sitäkin paremmalta. Sen turkki on voikreemiä ja sisältö suklaamoussea. Fantasiakakkuja harrastuksekseen tekevä joensuulainen Jaana Tiittanen leipoo herkun tarvittaessa vaikka herneistä.

ilmiöt
Koirannäköinen kakku
Koirakakun avuksi sisään on sujautettu grillitikut, jotka kannattavat päätä ja häntää. Jaana Tiittanen

Joensuun Kanervalan ihan tavallisessa kotikeittiössä syntyy kakkuluomuksia, joista tavallinen amatöörileipuri voi vain haaveilla. Fantasiakakut ovat vieneet Jaana Tiittasen mennessään. Jos hän ei pääse kakkuihin käsiksi pariin viikkoon, pää leipoo unelmia kiihtyvällä tahdilla. Perhe ja ystäväpiiri saavat säännöllisesti makeaa mahan täydeltä.

Valkoinen koirakakku juhlisti 9-vuotiaan tytön synttäreitä. Päivänsankarin oikea lahja oli elävä koira, ja vanhemmat halusivat teeman jatkuvan juhlapöydässä. Jaana teki työtä käskettyä.

– Tämä kakku on kolmiulotteinen, sen pohjana ovat kääretorttulevyt, jotka vain kasataan oikeaan muotoon. Oikea määrä kakkupohjaa ja täytettä, siitä se vain tulee.

Villakoiramainen turkki syntyi voikreemistä, pystypää ja napakka häntä kakun sisään sujautetuista grillitikuista. Kun kakkua leikkaa, siltä paljastuu täyttä tavaraa.

– Kakun sisällä on suklaamoussea ja Lemon curdia eli sitruunatahanaa. Moni on ihmetellyt, mitenkä tällaisen raaskii leikata. Mutta on ne vain kaikki tullut varmaan syötyä, ainakin toivottavasti, Jaana nauraa.

Endurokakku onkin hernekakku

Enduroaiheinen täytekakku
Jaana Tiittanen

Enduroa harrastavalle nuorukaiselle Jaana Tiittasen hyppysistä lähti täydellinen harrasteympäristö. Metsämaisema, mutakasa, pyörä ja kypärä. Yksityiskohdat ovat muotoutuneet marsipaanista ja sokerimassasta.

Ylimääräisen haasteen kakkuun toi saajan erikoisruokavalio.

– Siellä ei saanut olla minkäänlaista vehnää, ei perunaa, eikä tavallista sokeria. Eli tämä on tehty kikherneistä, karppisokerista ja tummasta kaakaojauheesta.

Siis hernekeitolle maistuva kakku?

Syödessä et varmasti tietäisi, että siinä on hernettä.

Jaana Tiittanen

– Ei, se on kikherneistä, ei tavallisista vihreistä herneistä, nauraa Jaana.

– Kikherne on itsessään hyvin neutraalin makuinen ja tässä se on sekoitettuna tummaan kaakaojauheeseen ja lisäksi siellä on tilkka appelsiinista puristettua mehua. Syödessä et varmasti tietäisi, että siinä on hernettä.

Hihat ylös ja hommiin

Jaana Tiittanen on harrastuksessaan pitkällä, häneltä löytyy upea kuvanäyttely kakuista Facebookista nimellä Made by Me. Välilläleipomisharrastus vie naista, eikä nainen harrastusta. Tästä oiva esimerkki on piparkakkutalo, josta kasvoi kokonainen piparkakkukylä lukuisine yksityiskohtineen.

Se on kaksi tuntia, ja se on syöty.

Jaana Tiittanen

Kevään juhlakauden lähestyessä moni varmasti miettii, uskaltaako täytekakun loihdinnassa luottaa vähäisiin kykyihinsä. Jaana kannustaa kokeilemaan. Internet on täynnä vinkkejä, ohjeita ja tietoa raaka-aineista. Kunhan kokeilee ja varaa riittävästi aikaa, hyvää syntyy. Sitä paitsi kakkuihin, jos mihin, liittyy arkipäivän totuus.

– Mielenkiintoinen juttu on, että vaikka teet kakkua kuinka kauan tahansa, ja kun se tuodaan pöytään, niin se on kaksi tuntia, ja se on syöty. Että ei tätä pidä ottaa liian vakavasti.