Kaikkonen: ”Alde on ihan tolkku”

Erkkikään ei usko sitä, että keskusta ajaisi liittovaltiokehitystä. Näin sanoi keskustan eurovaaliehdokas ja kansanedustaja Antti Kaikkonen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

politiikka

Keskusta kuuluu europarlamentissa Euroopan liberaalidemokraattisen puolueen Alden ryhmään. Alde on ajanut ohjelmansa mukaan "maataloustukien pienentämistä maailmanlaajuisesti ja EU:n maatalouspolitiikan uudistamista tehokkaammaksi".

Kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Antti Kaikkonen on sitä mieltä, että poliittiset vastustajat syyttävät Aldea 10-15 vuoden takaisista asioista. Pitäisi puhua tämän päivän Aldesta.

– Alde haluaa korostaa esimerkiksi perheviljelmien asemaa maaseudun kehittäjänä, ruokaturvaa ja turvallisuutta kaikissa EU-maissa, Kaikkonen tähdensi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Mutta jos Alde tukee maatalouspolitiikan budjetin supistamista, miten Kaikkonen selittää keskustan ja Alden liiton suomalaisille maanviljelijöille.

– Aldessa on kourallinen tätä porukkaa. Alden enemmistö päätti viime syksynä vaaliohjelmasta, jossa tällaiset kirjaukset poistettiin. Nykyinen Alden ohjelma on aivan hyvä ja järkevä, Kaikkonen sanoo.

– Nykyinen Alde on ihan tolkku ja kelvollinen ryhmä.

Erkkikään ei usko sitä, että keskusta haluaisi liittovaltiota

Liittovaltiokehityksestä puhuttaessa viitataan usein Aldeen, jonka europarlamentin ryhmään Kaikkosen keskusta kuuluu.

– Kun katsotaan nykyistä Alden ohjelmaa, niin eihän siellä mainita sanallakaan koko liittovaltiota.

– Sehän nyt on aivan selvä asia, että eihän keskusta ei aja mitään liittovaltiota Eurooppaan. Tai ei keskusta aja maataloustukia alas. Sehän on aivan päätön väitekin! Kuka sellaista uskoo, ei erkkikään.

Balkanin maat kenties EU:n jäseniksi

Ykkösaamun suljetun kirjekuoren testissä Kaikkonen sai eteensä yhden EU:n jäsenyysehdokasmaan rajat. Kaikkonen tiesi, mistä maasta on kyse.

– Olen yleensä ihan hyvä maantiedosssa. Tämä näyttää Turkilta tämä maa.

Kaikkosen arvion mukaan Turkilla ei pitkään aikaan ole edellytyksiä EU:n jäseneksi. EU on laajentunut voimakkaasti viimeisten 10-15 vuoden aikana. Tahtia pitäisi jatkossa hidastaa.

– Toisaalta on hyvä esimerkiksi Balkanin maille pitää tällainen jäsenyysperspektiivi olemassa. Että on näkymä, että kenties, jos he laittavat omia yhteiskuntiaan kuntoon, niin he kenties voivat päästä EU:n jäseniksi jossain vaiheessa.

– Se kuitenkin motivoi heitä rauhaan. Rauha on kuitenkin EU:n paras ja tärkein saavutus, Kaikkonen summaa.

Pitäisikö Suomen hakea Nato-jäsenyyttä?

– Ei ole ainakaan syytä hötkyillä siinä asiassa. Näen vähän sellaista riskiä, että jos Suomi liittyisi Natoon, niin eikö se heti lisäisi jännitettä meidän itärajalla, jos tulee joku kriisi johon meillä ei välttämättä ole edes osaa eikä arpaa.