1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Järvien pinnat ennätysalhaalla – enimmillään heittoa 1,5 metriä

Järvien pinnat ovat pohjalaismaakunnissa poikkeuksellisen alhaalla kuivan talven ja kevään vuoksi. Paikoin pinta on alempana kuin koskaan havaintojärjestelmän aikana.

luonto
Kalle Niskala / YLE

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan järvien pinnat ovat selvästi alempana kuin yleensä toukokuussa. Tilanne on sama sekä säännöstellyissä että säännöstelemättömissä järvissä.

Esimerkiksi Lestijärvi ja Lappajärvi ovat 15–20 senttiä alempana kuin yleensä, vaikka ne ovat vuoden aikana olleet normaalia korkeammalla.

Osassa järvistä pinta on jopa alempana kuin koskaan ennen havaintoaikana toukokuussa. Erityisen alhaalla ovat Perhonjoen tekojärvet, vaikka niiden kevätkuoppia pienennettiin poikkeusluvin. Patanan tekojärvi on peräti 150 senttiä ja Venetjoen tekojärvi 80 senttiä tavallista toukokuuta alempana. Ely-keskus arvioi, että ne jäävät koko kesäksi normaalia alemmaksi.

Lapuanjoen vesistössä erityisen alhaalla on Hirvijärven tekojärvi. Se on runsaat 70 senttiä alempana kuin yleensä toukokuussa. 30 vuoden aikana Hirvijärvi ei ole koskaan aiemmin ollut tässä vaiheessa kevättä näin alhaalla.

Vain runsaat sateet toisivat normaalitason

Lappajärven juoksutusta on pienennetty. Hirvijärven juoksutusta aiotaan pienentää, samoin Kuortaneenjärven.

Myös jokien virtaamat ovat selvästi tavallista niukemmat. Poikkeustilanne johtuu vähäisistä sateista. Normaali kesätaso vaatisi runsaita sateita, joten osa pohjalaisjärvistä pysynee matalina koko kesän.

Järvien alhainen vedenpinta haittaa virkistyskäyttöä ja heikentää kevätkutuisten kalojen lisääntymistä.

Lue seuraavaksi