Järjestöt: Ugandan homovastainen laki lisännyt vainoa ja pidätyksiä - monet paenneet ulkomaille

Yksi transsukupuolinen ihminen on tapettu ilmeisesti viharikoksen uhrina, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.

Ulkomaat
Miehet luovuttavat kiitostaulua presidentille.
Uskonnolliset johtajat ja valtion virkamiehet järjestivät 31. maaliskuuta Kampalassa kiitosjuhlan presidentti Yoweri Musevenille, joka oli helmikuussa allekirjoittanut homoseksuaalisuuden kriminalisoivan lain.Ronald Kabuubi / EPA

Ugandassa ihmisoikeusloukkaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vastaan ovat lisääntyneet selvästi sen jälkeen, kun maassa säädettiin uusi homoseksuaalisuuden vastainen laki, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International.

Lesbot, homot ja biseksuaalit sekä trans- ja intersukupuoliset ovat joutuneet aiempaa useammin pidätetyiksi tai poliisin kaltoinkohtelemiksi tai kiristämiksi. He ovat myös menettäneet työpaikkojaan sekä joutuneet häädetyiksi ja kodittomiksi, järjestöt sanovat yhteisessä raportissaan. Ainakin sata ihmistä on raportin mukaan paennut maasta.

Pelkäämme... Mitä kauemmin pysyt yhdessä paikassa sitä todennäköisemmin sinua vastaan hyökätään

Länsiugandalainen homomies Ahmed R.

Ainakin yksi transsukupuolinen ihminen on tapettu sen jälkeen, kun laki allekirjoitettiin, ilmeisesti viharikoksen uhrina, raportissa sanotaan. Uhrin runnellun ruumiin löytäneet ystävät kertovat pelänneensä kertoa poliisille, koska pelkäsivät pidätystä homoseksuaalisuutensa vuoksi.

Jäjrestöjen mukaan ainakin 17 ihmistä on pidätetty homoseksuaalisista suhteista syytettyinä tai toisinaan vain siksi, että heitä epäillään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluviksi. Useimmat on vapautettu syytettä nostamatta, mutta jotkut ovat joutuneet maksamaan lahjuksia. Toiset ovat sanoneet joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi pidätysaikana.

Monia on pakotettu jättämään kotinsa ja he piileskelevät kotimaassaan.

- Vaihdamme paikkaa, menemme ystävien luo, kylään, sukulaisten luo. Pelkäämme - joku voi nähdä sinun tulevan taloon ja ilmoittaa siitä ja sinua vastaan voidaan hyökätä... En usko kenenkään tällä hetkellä pysyvän yhdessä paikassa. Mitä kauemmin pysyt yhdessä paikassa sitä todennäköisemmin sinua vastaan hyökätään, eräs Ahmed R:ksi kutsuttu länsiugandalainen homomies kertoo raportissa.

Amnestyn ja Human Rights Watchin mukaan ihmiset pelkäävät myös käyttää terveyspalveluja pidätyksen pelossa.

Ugandan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava järjestö SMUG sanoo omassa erillisessä raportissaan laskeneensa yli 160 vainoamistapausta sen jälkeen, kun laki hyväksyttiin.

Ugandan presidentin Yoweri Musewenin helmikuussa allekirjoittaman lain mukaan homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita jopa elinkautiseen vankeuteen. Laki kieltää myös "homoseksuaalisuuden edistämisen" ja velvoittaa ihmisiä ilmiantamaan homoseksuaaleja viranomaisille.

Laki on nostattanut kansainvälisen vastalausemyrskyn. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on verrannut sitä natsi-Saksan juutalaisvastaisiin lakeihin ja Etelä-Afrikan apartheid-lakeihin.

Uganda on vastikään hyväksynyt myös lain, joka kriminalisoi HI-viruksen tahallisen tartuttamisen. Aktivistit pelkäävät, että lakia käytetään HI-virusta kantavien ihmisten leimaamiseen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset