"Cosplayssa voi olla kuka tahansa" – Con-tapahtumat vetävät harrastajia ympäri Suomen

Cosplayn harrastajat kohtaavat Mikkelissä viikonloppuna Mimicon-tapahtumassa. Mimicon on animen, mangan ja japanilaisen populaarikulttuurin harrastajien yhteistapahtuma.

Cosplay-harrastajat Nikolai Rinne ja Jenny Nykänen odottavat viikonlopun tapahtumalta mukavaa tunnelmaa. Kuva: Yle

Con-tapahtumille yhteistä on cosplay-pukeutuminen. Puvut tapahtumiin tehdään joko itse, tai ostetaan valmiina.

– Me pukeudutaan erilaisiksi hahmoiksi. Toiset tekevät asut itse, toiset ostavat valmiin puvun, kertoo cosplay-harrastaja Jenny Nykänen.

Cosplay-pukeutumiselle ei ole tiukkoja rajoja. Harrastaja voi hetkeksi heittäytyä vaikkapa eläimeksi.

– Pukeutuessa voi hetken aikaa olla joku muu. Ei ole merkitystä, onko vanhemmillasi paljon rahaa tai mistä olet kotoisin. Jäljelle jää vain se, että kaikilla on yhteinen kiinnostuksen kohde.

Nykänen opiskelee artesaaniksi, jolloin opinnot tukevat harrastusta. Itse tehdyt vaatteet keräävät uteliaita katseita tapahtumissa.

– Valitsen hahmon sen mukaan, että se on luonteeseeni sopiva. Joskus ostettu peruukki määrää sen, mihin hahmoon se sopii.

– Jos joku on tehnyt monimutkaisen asun itse, kysytään kyllä, miten olet tehnyt tai kehutaan, kertoo Nikolai Rinne.

Ei vain japanilaisia hahmoja, vaan myös Paavo Pesusientä ja Batmania

Länsimaiset hahmot ovat harrastajien mukaan lisääntyneet cosplay-tapahtumissa. Coneihin voi myös tulla ihan tavallisissa vaatteissa.

– Kyllä näkyy kaikenlaisia asuja, eli voi löytyä jokereita Batman-elokuvista ja erilaisia Disneyn hahmoja. Uudet elokuvat tuovat lisää hahmoja, kertoo Nykänen.

Vaikka cosplayssä asu on pääosassa, myös hahmojen rooleihin eläydytään.

– Toiset ovat hahmopuvut päällä omana itsenään, toiset heittäytyvät rooliin. Erityisesti kilpailuissa katsotaan tarkkaan, sopiiko hahmo esittäjälle.

"Coneissa kaikki ovat ystäviä keskenään"

Ystävällinen ilmapiiri on harrastajien mukaan con-tapahtumien tärkein vetonaula. Tapahtumissa ei ikään tai sukupuoleen katsota.

– Ensimmäinen asuni oli crossplay-puku, eli pukeuduin mieshahmoksi. Ulkopuolisille, jotka eivät tiedä harrastuksesta mitään, se voi olla outoa. Mutta ei näissä tapahtumissa, toteaa Jenny Nykänen.

Ikäjakauma tapahtumissa voi vaihdella pienestä taaperosta 70-vuotiaaseen. Joillekin perheille cosplay on yhteinen harrastus.

– Perheet saattavat valita kokonaisen toisen perheen, joiden rooleihin pukeutua. Jos aloitetaan lapsena, aloitetaan yleensä vanhempien kanssa, kertoo Nykänen.

Yhteisöllisyys näkyy myös tapahtumien järjestämisessä. Mikkelissä Mimicon on saatu aikaan noin viidenkymmenen vapaaehtoisen nuoren voimin.

– Tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa, vaan tarjota matalan kynnyksen tapahtuma aiheesta kiinnostuneille. Lipputulot menevät suoraan paikan vuokraan, kertoo Pauliina Hahl, yksi Mimicon-tapahtuman pääjärjestäjistä.

Konserttitalo Mikaelissa järjestettävään tapahtumaan odotetaan noin 500 kävijää.

– Pienemmät conit, kuten Mimicon, vetävät porukkaa ympäri Suomen. Luultavasti siksi, että näitä tapahtumia on vielä niin vähän, pohtii Nikolai Rinne.