1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Ensimmäiset pitävät todisteet syövän kantasoluista ihmisessä

Tutkijat ovat selvittäneet pahanlaatuista verisairautta sairastavien luuytimen pahanlaatuisia soluja. Jäljittämällä tavanomaisia geenimuutoksia ja seuraamalla näitä, tutkijat pystyivät erottamaan pienemmän ryhmän soluja, joissa esiintyi kantasolujen tunnusmerkkejä.

Ulkomaat

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa pystyneet todistamaan syövän kantasolujen esiintymisen ihmisessä.

– Todistamme, että jokaisen syövän syynä on pieni soluryhmä, joka saa syövän kasvamaan ja sairauden kehittymään, samalla tavalla kuin tavalliset kantasolut saavat normaalin kudoksen kasvamaan, professori Sten Eirik W. Jacobsen Oxfordin yliopistosta sanoo.

Ruotsalaiset Karoliinisen instituutin ja brittiläiset Oxfordin yliopiston tutkijat ovat todenneet syövän kantasoluja verisairaus myeloplastista syndroomaa (MDS) sairastavilla ihmisillä. Verisairaudessa luuytimen verisolujen esiasteet vioittuvat.

"Solut ovat epätavallisia"

MDS:n kantasolut käyttäytyivät poikkeuksellisesti.

– Nämä solut ovat epätavallisia. Ne esiintyivät MDS-solujen hierarkian huipulla. Niillä oli kyky uudistua, ja ne olivat ainoita soluja, jotka kykenivät tuottamaan uusia MDS-soluja. Huomasimme myös, että kaikki DNA-muutokset, jotka edistivät sairauden kehittymistä, juonsivat juurensa niihin, tutkija Petter Woll Oxfordin yliopistosta sanoo.

Syövän kantasoluista on tehty havaintoja aiemmissakin tutkimuksissa, mutta löytöjä on pidetty epävarmoina, koska ne eivät ole heijastaneet kokonaisen kasvaimen olosuhteita. Uudessa tutkimuksessa ruotsalais-brittiläisessä tutkimuksessa ongelma on kierretty jäljittämällä syöpämutaatioiden alkuperä ja kehitys.

– Löytö on kliinisesti tärkeä, sillä se merkitsee, että syövän kantasoluja vastaan suunnattu lääkitys hyökkää sairauden perustaa vastaan. Se osoittaa myös, että syövän kantasoluista on päästävä eroon, jotta syöpä ei uusiudu, professori Sten Eirik W. Jacobsen sanoo.

Luuydin tuottaa vähän verisoluja

Uudessa tutkimuksessa tutkijat ovat selvittäneet MDS-potilaiden luuytimen pahanlaatuisia soluja. Neljän potilaan sairauden kehitystä seurattiin yksityiskohtaisesti 2–10 vuotta. Jäljittämällä MDS:llä tavanomaisia geenimuutoksia ja seuraamalla näitä, tutkijat pystyivät erottamaan pienemmän ryhmän MDS-soluja, jossa esiintyi kantasolujen tunnusmerkkejä.

Tutkijat korostavat tutkineensa vain MDS:n kantasoluja. Muiden syöpämuotojen kantasolut voivat heidän mukaansa toimia eri tavalla, mutta he toivovat, että löydös johtaa uusien syöpälääkkeiden kehittämiseen. Tutkimus on julkaistu tiedelehti Cancer Cellissä (siirryt toiseen palveluun).

Myeloplastinen syndrooma on pahanlaatuinen veritauti, jossa luuydin muodostaa verisoluja tehottomasti. Punaisten ja valkoisten verisolujen ja verihiutaleiden tuotanto vähenee.

MDS:ään sairastuu vuosittain noin 200 suomalaista. Siihen sairastuvat yleensä 65–70-vuotiaat henkilöt. Tavallisia oireita ovat toistuvat infektiot ja verenvuodot. Lähes puolet MDS:ään sairastuneista sairastuu akuuttiin myeloidiseen leukemiaan.

Lue seuraavaksi