Salapoliisikoiran lempituoksu on home

Nex on nelivuotias uroskoira, joka rakastaa homeen tuoksua. Työkseen hometta etsivä Nex koskettaa tassullaan pintaa löydettyään infektioita.

Kotimaa
Nex-koira
Hannu Kinnunen / Yle

Homekoira Nex tassuttelee ympäri huoneen nurkkia häntäänsä heilutellen. Vainun saatuaan se hipsuttaa tassullaan huoneen nurkkaa. Emäntä Niina Siljander antaa lemmikilleen herkun.

– Olen laittanut tänne purkkiin hometta. Nex pitää palkita, kun piilo löytyy. Se kyllä tykkää tästä, tämä on sille mieleistä puuhaa, Siljander sanoo ja rapsuttaa koiraansa.

Siljander on tullut koiransa kanssa Tuusulaan, purkutuomion saaneeseen rakennukseen. Siljanderin mukaan homeinen talo on oiva treenauspaikka.

– Homekoiran pitää opetella haistamaan se voimakkain kohta tilasta, jossa on joka puolella voimakas homeen haju. Pyritään siihen, ettei se ihan pientä homeen hajua ilmaisisi lainkaan, vaan hajun tulisi olla rakennuksen rakenteissa.

4-vuotias hovawart uros Nex on saanut koulutuksen viime kesänä hajuerottelukoulussa, mutta taitoa täytyy pitää yllä harjoittelulla. Nexin apulainen Siljander on kouluttanut koiria noin 20 vuotta ja työskennellyt laboranttina homeiden ja bakteerien parissa.

Yleensä ihmiset oireilevat, ja kutsuvat sitten meidät paikalle. Se on sellainen helppo, ensimmäinen askel, että koira käy tarkastamassa tilanteen.

Niina Siljander

– Homekoiran pitää pystyä toimimaan vieraissa paikoissa ja tiloissa, kuten liukkailla lattioilla ja erilaisissa portaissa. Sen pitää osata tehdä töitä itsenäisesti. Rodulla ei ole niin väliä, kunhan koira on rohkea.

Viime kesän kurssilla Nexin seurana opiskeli myös rotta- ja torakkakoiria. Koiran nenän voi opettaa haistamaan kantarelleja, omia perheenjäseniä tai vaikkapa rahaa.

– Haju tehdään koiralle tärkeäksi. Koiralle opetetaan ilmaisu, jota se ei muuten tee. Nexilla se on tämä tassulla koskettaminen, sillä se näyttää paikan. Koirille tehdään erilaisia ratoja, joista niiden pitää tunnistaa tuo tärkeä haju. Kun koira sen oppii, siirretään harjoitukset isompiin tiloihin, ja taitoa pidetään yllä, jotta nenä pysyy tarkkana.

Koirat samalle linjalle

Suomessa homekoiria on muutamia kymmeniä, arvioi Siljander.

– Yleensä ihmiset oireilevat, ja kutsuvat sitten meidät paikalle. Se on sellainen helppo, ensimmäinen askel, että koira käy tarkastamassa tilanteen. Koira ilmaisee paikan, jossa haju on. Siitä on helppo jatkaa tutkimuksia ja ottaa näytteitä.

Suomen Homekoirayrittäjät tekee parhaillaan tasontarkastusjärjestelmää homekoirien käyttöön. Yksi hankkeen rahoittajista on ympäristöministeriön alainen Kosteus- ja hometalkoot -ohjelma.

Siljander ja Nex ovat mukana pilottivaiheessa. Työ alkaa keväällä.

– Menemme isoihin tiloihin, joissa nähdään sekä ohjaajien tietotaito että koiran taidot. Ohjaajilta tarkistetaan tietoa esimerkiksi homeista ja rakenteista. Raporteista on tarkoitus tehdä yhtenäisempiä, jotta tieto on helpompi siirtää rakennusalan ammattilaisille, kertoo Siljander.

Nex-koira etsii hometta
Hannu Kinnunen / Yle

Eläkepäiville 8-vuotiaana

Nelivuotiaalla Nexillä saattaa olla vielä muutaman vuoden työura edessään ennen eläkepäiviä. Siljander tietää koiran, joka työskentelee vielä kunnioitettavassa kahdeksan vuoden iässä.

– Kerran kun tämän oppii, niin työ on helppoa ja mukavaa. Fyysisestihän koira ei tässä joudu koville. Minulla on kotona toinen koira, joka on 11-vuotias, jolla kyllä nenä toimii, vaikka esimerkiksi kuulo onkin heikentynyt.

Minulla on nyt päälläni tämä treenihame, joka saa koiran toimimaan.

Niina Siljander

Allergian riskiä Nexillä ei tällä hetkellä ole. Siljander testasi Nexin rankan koulutusjakson päätteeksi verikokeissa neljän eri homeen varalta.

– Treenit ovat lyhyitä, koirahan ei pidä nenäänsä näissä homeissa kovinkaan kauaa. Aika on niin lyhyt, vaikka onhan tästä paljon puhuttu, vakuuttaa Siljander.

On Nexillä vapaapäiviäkin, vaikka se innostuksestaan päätellen pitääkin työstään.

– Vapaalla se osaa olla etsimättä. Minulla on nyt päälläni tämä treenihame, joka saa koiran toimimaan, Siljander naurahtaa.

_Juttua muokattu 19.5.2014 kello 10.25. Ympäristöministeriön alainen Kosteus- ja hometalkoot -ohjelma ei tee homekoirien tasontarkastusjärjestelmää vaan on ainoastaan yksi pilotin rahoittajista. Järjestelmää luotsaa Suomen Homekoirayrittäjät. _