Sokerihiiret laittavat kahvilan laiturille – tällä kertaa taikina pääsee uuniin asti

Ravintolapäivänä iso joukko suomalaisia pistää pystyyn oman kahvilan, kuppilan tai ravintolan. Kokkolassa liikkeellä ovat muun muassa kaksi alakoululaista tyttöä, jotka lupaavat olla syömättä taikinaa ennen sen uuniin pääsyä. Tällä kertaa.

Senni Virolainen ja Meeri Annala ravintolapäivän kahvilansa laiturilla. Kuva: Timo Virolainen

Kokkolalaiset alakoululaiset Senni Virolainen ja Meeri Annala toivovat monen muun tavoin lauantain ravintolapäivälle kaunista säätä. Heidän kahvilansa nimittäin nousee venevajan laiturille. Sieltä näkyy kaupungin halki kulkeva Kaupunginsalmi eli Sunti, jota vanhat venevajat tuolla reunustavat. Toisessa suunnassa häämöttää meri.

Senni kävi perheineen viime vuonna naapurikaupungissa ravintolapäivänä ja päätti jo tuolloin, että ensi kerralla hänkin pistää paikan pystyyn.

Cafe Suntissa eli Tsufe Kantissa tarjolla on niin makeita kuin suolaisiakin leivonnaisia: pizzaa, piirakoita, kakkuja ja keksejä. Myös äidit auttavat leipomisessa. Innokkaiden paakarityttöjen bravuureja ovat makeat, sillä he tunnustautuvat varsinaisiksi sokerihiiriksi:

Kerran kun me leivottiin, meidän piti nostaa taikina ylähyllylle, kun siitä oli vain puolet enää jäljellä

Senni ja Meeri

– Kerran kun me leivottiin, meidän piti nostaa taikina ylähyllylle, kun siitä oli vain puolet enää jäljellä... Mutta en usko että nyt käy niin, kun äidit vähän katsovat, mitä me tehdään. Mutta joskus kun leivotaan kahdestaan, niin voi tapahtua, nauravat Senni ja Meeri.

Tyttöjä jännittää lähinnä tulijoiden määrä, jota on vaikea ennakoida:

– Ei ole kivaa, jos ei tule hirveen paljon. Mutta jos loppuu kesken, sekään ei ole kiva, Senni pohtii.

Jos kahvila tuottaa jotain, rahalle on jo selvä käyttötarkoituskin: tytöt lähtevät syksyllä Espanjaan koripallon MM-kisoja katsomaan. Ja lippupaketeistakin tuli ostettua se isompi.

Paikka on tärkeä

Mutta millainen ravintola houkuttelisi tyttöjä?

– Itse ehkä menisin jonnekin, missä on vähän makeampaa... ja on ihanaa, jos se on veden lähellä, sanoo Meeri.

Myös Sennin mukaan paikka on tärkeä:

– Jos se on jossain romuhallissa, ei sinne kukaan halua mennä, havainnollistaa Senni.