Hyppää sisältöön

Ruotsalainen huipputuottaja pitää suomalaista tv-draamaa halpana

Silta ja Beck -rikossarjojen tuottajan Lars Blomgrenin mielestä suomalaiset tv-sarjat eivät menesty kansainvälisesti resurssien puutteen vuoksi, vaikka ideat ovatkin hyviä. Ruotsalais-tanskalainen rikossarja Silta on kansainvälinen huippumenestys ja se poikii myös uudelleen versiointeja Yhdysvaltoja myöten.

Silta-sarjan pressikuva
Tähtihetkessä Silta ja Beck -sarjojen tuottaja pohti pohjoismaisen tv-draaman menestystä.

Helsingissä alkuviikosta järjestetyssä maailman suurimmassa julkisten palvelujen mediakonferenssissa Inputissa vieraili tällä viikolla tv-alan väkeä ympäri maailmaa. Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelema ruotsalaistuottaja Lars Blomgren analysoi ruotsalaisten dekkarisarjojen kuten Sillan, Beckin ja Milleniumin kansainvälistä menestystä.

- Meillä Ruotsissa ei ole ollut sotaa 200 vuoteen ja me olemme asiantuntijoita porvarillisissa konflikteissa. Perheasiat ovat keskeisiä. Me emme pelkää nälkiintymistä tai pahuutta vaan sitä, että isä ei välitäkään meistä.

Blomgrenin mielestä suomalainen tv-draama ei ole menestynyt kansainvälisesti taloussyistä.

- Suomesta löytyy hyviä ideoita, mutta rahoituksen kanssa on ongelmia. Laatu maksaa, rikosdraamaa ja dogmaa on vaikea tehdä halvalla. Meillä on paitsi laatua, myös resursseja. Teillä ei ole mahdollisuuksia tehdä niin paljon kuin meillä.

Beck-sarjan menestyskonseptiin ei puututa

Yle TV1:n esittämästä alkuperäisestä Silta-sarjasta kehitellään jo kolmatta tuotantokautta. Beck-sarja saa puolestaan kahdeksan uutta osaa. Ensimmäinen niistä nähdään ensi vuonna ja kuvaukset ovat jo alkaneet. Blomgren sanoo, että mullistuksia sarjassa ei ole luvassa.

-Tukholmassa tapahtuu paljon murhia kuten tavallista. On huhuja, että Beckille on tulossa rakkaustarinaa.

Vanhat tutut Beck-näyttelijät Peter Haber ja Mikael Persbrandtpalasivat päärooleihin_._

- Näyttelijät ovat viisi vuotta vanhempia. Sarja on klassikko, emme halua muuttaa menestyskonseptia. Ongelmat ovat moderneja, mutta muuten kaikki on hyvin samanlaista.