Hoitovapaata ei saa enää puhelinsoitolla

Sairaan lapsen hoitovapaakäytännöt ovat kiristyneet Meri-Lapissa. Aikaisemmin hoitovapaa on järjestynyt puhelinsoitolla, nyt lapsi pitää viedä neuvolaan terveydenhoitajan tutkittavaksi.

Kotimaa
Lääkäri kuuntelee stetoskoopilla lapsen hengitysääniä neuvolassa.
Osastonhoitaja Marianne Junes-Leinosen mukaan uusi käytäntö tuo myös turvaa vanhemmille, kun terveydenhoidon ammattilainen tutkii sairaan lapsen.Yle

Aikaisemmin vanhemmat ovat saaneet kolme päivää hoitovapaata soittamalla neuvolaan. Tänä keväänä sekä Kemissä että Torniossa käytäntö on muuttunut ja vanhempien pitää viedä lapsi terveydenhoitajan tutkittavaksi hoitovapaan järjestymiseksi.

– Hoitovapaatiukennuksen taustalla ovat juridiset kysymykset, sillä hoitovapaata ei lain mukaan saa kirjoittaa näkemättä potilasta, osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen tähdentää.

Junes-Leinosen mukaan kyseessä ei ole uusi käytäntö, sillä sama "sairaslomaa ei kirjoiteta puhelimessa -sääntö" on aina ollut voimassa, mutta sitä ei ole vain käytetty. Torniossa hoitovapaakäytännöt otettiin suurennuslasin alle tämän vuoden alussa.

– Huomasimme, että meille oli muotoutunut käytännöksi niin sanottu asiakasystävällinen malli, jossa sairaan lapsen hoitovapaata sai soittamalla neuvolaan. Päätimme palata ruotuun ja ottaa lain mukaan oikean toimintavan käyttöön.

Ohjaus päivystykseen

Neuvoloissa on jouduttu miettimään vastaanottokäytäntöjä uusiksi, jotta sairaat lapset eivät tartuttaisi tauteja muihin asiakkaisiin. Junes-Leinosen mukaan asia on helposti järjestettävissä kyläneuvoloissa, joissa yksin työskentelevä terveydenhoitaja pystyy helposti järjestämään ajan sairaalle lapselle, kun muita asiakkaita ei ole.

Meille oli muotoutunut käytännöksi niin sanottu asiakasystävällinen malli, jossa hoitovapaata sai soittamalla neuvolaan.

Marianne Junes-Leinonen

Sen sijaan isommissa neuvoloissa sairaan lapsen vastaanottoajan järjestäminen on haasteellista.

– Meillä on terveitä vauvoja, terveitä raskaana olevia naisia, joille on riski se, jos samoissa tiloissa on kovastikin sairaita lapsia. Suensaaren ja Hannulan neuvolossa vanhempia on ohjattu päivystävälle sairaanhoitajalle, joka sitten kirjoittaa vastaavan todistuksen työnantajalle. Junes-Leinonen selventää.

Kemissä siirrytään kiristyneiden hoitovapaakäytäntöjen vuoksi kokonaan uuteen toimintatapaan kesäkuussa. Hoitovapaata tarvitsevat vanhemmat lapsineen ohjataan neuvolan sijasta Sauvosaaren terveysasemalle, joka ottaa pikkupotilaat vastaan ilman ajanvarausta aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä.

Vaatimukset on tiukkoja

Käytännöt sairaan lapsen hoitovapaatodistuksesta poikkeavat työnantajittain. Esimerkiksi Kemin kaupungilla työskentelevät voivat jäädä hoitamaan sairasta lasta omalla ilmoituksella. Tornion kaupunki ja teräyhtiö Outokumpu puolestaan vaativat hoitovapaatodistuksen ja lisäksi vielä todistuksen puolison työvuoroista.

– Jo todistuspohjassa kysytään aina puolison työaikaa. Siinä on tietenkin kyseessä työnantajankin oikeusturva, jotta väärinkäytöksiä ei pystyisi syntymään.

On todella epäinhimillistä, että yövuorossa ollut joutuu nukkumatta hoitamaan sairasta lasta.

Marianne Junes-Leinonen

Jos toinen vanhemmista on vapaalla, vaikkakin yövuoron jälkeen, ei toinen vanhemmista voi jäädä hoitovapaalle. Yövuorosta kello kuudelta kotiin tullut puoliso on työehtosopimuksen mukaan velvollinen hoitamaan kipeää lasta. Junes-Leinosen mielestä käytäntö on epäinhimillinen.

– Koska kyseessä on työehtosopimusasia, niin me ei voida niihin vaikuttaa. Mutta on todella epäinhimillistä, että yövuorossa ollut joutuu nukkumatta hoitamaan sairasta lasta.

– Ainahan sitä miettii, että toivottavasti perheillä olisi verkostoja, ja mummot ja papat, kummit tai naapurit pystyisivät vähän auttamaan, Junes-Leinonen lisää.