1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tyksin henkilökunta haluaa eettiset suojahanskat

Finnwatchin maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan suojakäsineet valmistavan Semperitin tuotanto- ja työolot rikkovat paikallisia lakeja, vaarantavat työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden sekä loukkaavat kansainvälisiä työelämän oikeuksia. Tyksiläiset vaativat, että sairaanhoitopiiri ottaa huomioon myös eettiset arvot työvälineiden hankinnassa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä käytetään suojakäsineitä, jotka on Finnwatchin mukaan tuotettu epäinhimillisissä oloissa. Tyksin työntekijät vaativat, että sairaanhoitopiiri ottaa huomioon myös eettiset arvot työvälineiden hankinnassa. Kuva: Tuuli Kuismin / Yle

Turun yliopistollisen sairaalan työntekijät järjestävät protestin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käyttämien thaimaalaisten suojakäsineiden vuoksi.

Finnwatchin maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan suojakäsineet valmistavan Semperitin tuotanto- ja työolot rikkovat paikallisia lakeja, vaarantavat työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden sekä loukkaavat kansainvälisiä työelämän oikeuksia. Raportin mukaan tehtaalla työskentelee lapsia väärennetyillä passeilla. Siirtotyöntekijöitä syrjitään ja heiltä peritään rekrytointimaksuja.

Työntekijöillä teetetään kohtuuttoman pitkiä työpäiviä urakkakorvauksella ilman laillista minimipalkkaa. Vuosilomia tai vapaita ei saa pitää. Myös työmatkat tehtaalle ovat vaarallisia. Moni työntekijä kertoo raiskauksista ja väkivaltaisista hyökkäyksistä.

– On surullista, että joudumme arkityössämme käyttämään epäeettisesti tuotettuja suojakäsineitä. Mietimme, miten voisimme osaltamme suomalaisina ammattijärjestöjen jäseninä edes pienillä eleillä vaikuttaa siihen, että julkisissa hankinnoissa kiinnitettäisiin huomiota valmistusmaan ja tehtaan työoloihin, työntekijöiden turvallisuuteen ja oikeuksiin, saoo pääluottamusmies Päivi Huhtala JHL:stä.

Mielenilmaukseen osallistuvat vaativat, että sairaanhoitopiiri ottaa huomioon myös eettiset arvot työvälineiden hankinnassa.

– Vaadimme, että sairaanhoitopiiri uudistaa hankintakriteerejään niin, että tarjouspyyntöihin asetetaan sosiaalisia erityiskriteerejä. Niillä voimme varmistua siitä, että kansainväliset työelämän oikeudet täyttyvät ja yritysten toiminta ja tuotanto on eettistä. Sairaanhoitopiirin on yhdessä suomalaisten tavarantoimittajien kanssa sitouduttava selvittämään tuotantomaan työolot, toteaa puolestaan Tehyn pääluottamusmies Lennu Yläneva.

Mielenilmaus järjestetään ensi keskiviikkona T-sairaalan aulassa.