Hyppää sisältöön

Väitös: Harkitsematon ilmastonmuokkaus voi johtaa katastrofiin

Väitöstutkimuksen mukaan ilmastonmuokkaus ei korvaa päästöjen vähentämistä ilmastonmuutosta torjuttaessa. Ilmastonmuokkauksessa on liikaa riskejä ja sen vaikutukset tunnetaan vielä liian huonosti.

Kuva: Raila Paavola / YLE

Väitöstutkimuksen mukaan ilmastonmuokkaus on riskialtis keino hidastaa ilmastonmuutosta eikä sen vaikutuksia tunneta vielä tarpeeksi hyvin. Ilmastoa voitaisiin viilentää esimerkiksi suihkuttamalla pienhiukkasia ilmakehään tai pilviin heijastamaan auringonvaloa takaisin avaruuteen.

Ilmatieteen laitoksen tutkijan Antti-Ilari Partasen mukaan näin voitaisiin kyllä alentaa maapallon keskilämpötilaa, mutta samalla kuivuus todennäköisesti lisääntyisi.

– Lukuisat tutkimukset osoittavat, että toimet vaikuttaisivat merkittävästi sateisuuteen ja aiheuttavat todennäköisesti enemmän kuivuutta. Monsuunikierto on herkkää ja voi häiriintyä ja tämä uhkaisi miljardien ihmisten ruoantuotantoa, Partanen toteaa.

Rikillä 10 000 uhria vuodessa

Rikkihiukkasia saataisiin yläilmakehään esimerkiksi reittilentojen lentokorkeutta ja polttoaineen rikkipitoisuutta nostamalla.

Partasen väitöskirjassa laskettiin, että laivaliikenteen polttoaineen rikkipitoisuuden lisääminen aiheuttaisi vuosittain yli 10 000 ennenaikaista kuolemaa verrattuna siihen, että laivojen päästöt ovat vuodeksi 2020 sovitulla tasolla.

Nykyisillä ilmastomalleilla ei voida ennustaa, minkälaisia vaikutuksia ilmastonmuokkauksella on.

Antti-Ilari Partanen

– Nämä keinot ovat paitsi tehottomia myös vaarallisia. Merisuolan ruiskuttaminen pilviin olisi tehokkaampaa ja helpompaa kohdistaa halutulle alueelle.

Partasen väitöstutkimuksen mukaan ilmastonmuokkaus ei voi korvata kasvihuonepäästöjen nopeaa vähentämistä. Seuraukset voisivat olla dramaattisia.

– Heti kun ilmastonmuokkaus lopetettaisiin, maapallon keskilämpötila voisi nousta rajusti ja nopeasti, Partanen sanoo.

Ilmastonmuokkaus on myös huono välivaiheen keino ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Ainakin välivaihe venyisi Partasen mukaan hyvin pitkäksi.

– Ongelmana on, että jos ilmastoa aletaan muokkaamaan keinotekoisesti, sitä pitäisi jatkaa vuosisatoja. Hiilidioksidi nimittäin säilyy ilmakehässä vuosisatoja ja jos ilmastonmuokkaus lopetetaan liian aikaisin, lämpötila lähtee taas nousuun, Partanen selittää.

Monia epävarmuuksia ja isoja riskejä

Partasen mukaan ilmastonmuokkauksen vaikutukset olisi tunnettava paremmin ennen kuin niitä on turvallista ottaa käyttöön.

Heti kun ilmastonmuokkaus lopetettaisiin, maapallon keskilämpötila voisi nousta rajusti ja nopeasti.

Antti-Ilari Partanen

– Nykyisillä ilmastomalleilla ei voida ennustaa, minkälaisia vaikutuksia ilmastonmuokkauksella on. Se sisältää liian suuria epävarmuuksia ja liian suuria riskejä. Tarvitsemme enemmän tutkimusta aiheesta.

Riippumatonta tutkimusta tarvitaan Partasen mukaan erityisesti siitä syystä, että poliittisesti ilmastonmuokkaus voi olla joillekin valtioille houkuttelevampi keino hillitä ilmastonmuutosta kuin teollisuuteen vaikuttavat päästövähennykset.

Auringonsäteilyä takaisin avaruuteen heijastavien tekniikoiden arvioidaan kykenevän merkittävään ilmaston viilentämiseen melko alhaisilla kustannuksilla.

– On kaikkein tärkeintä, että ymmärretään, ettei ilmastonmuokkauksen mahdollinen suuri viilennyspotentiaali ole syy lykätä kasvihuonepäästöjen leikkauksia, Partanen painottaa.

Partasen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 23. toukokuuta.