1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirsikkapuut ihastuttavat jälleen Roihuvuoressa

Kirsikkapuiden katselun lisäksi yleisölle on tarjolla laaja katsaus japanilaiseen kulttuuriin.

Kuva: Elina Aydemir

Kirsikan kukkkien katselujuhlaa eli hanamia vietetään jälleen Helsingin Roihuvuoressa sunnuntaina. Puiden kukinta on Roihuvuoressa jo hyvässä käynnissä. Tapahtuman tuottaja Otto-Ville Mikkelä lupaa, että kirsikkapuut ovat täysissä kukissaan tapahtumapäivänä.

– Rusokirsikat ovat jo hyvässä vaiheessa ja aidot Japanin kirsikat ovat juuri vasta avaamassa kukkiaan. Ihan hollilla ollaan, Mikkelä kertoo.

Roihuvuoressa on Suomen suurin yhtenäinen kirsikkapuiden tihentymä. Japanilaistyylisessä puutarhassa ja Kirsikkapuistossa kasvaa yli 200 kirsikkapuuta. Hanamia on vietetty Roihuvuoressa vuodesta 2008 alkaen.

Japanissa hanamijuhla ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen, joten juhlan ajankohta vaihtelee kevään sääolojen ja kukintapaikkakunnan mukaan. Roihuvuoren hanamin ajankohta joudutaan päättämään jo aiemmin keväällä ja tänä vuonna juhlapäiväksi valittiin toukokuun kolmas sunnuntai. Kukinta jatkuu vielä hanami-juhlan aikaankin.

– Kirsikoiden tärkeys japanilaisille liittyy osittain samuraikulttuuriin. Kirsikan kukinta on yleensä nopea. Kukinta tulee hyvin voimakkaana ja kestää vähän aikaa, mikä kuvastaa samuraille elämän lyhyyttä, Mikkelä selvittää.

Akita-koirat villitsevät

Roihuvuoressa hanamijuhla tarjoaa myös muuta ohjelmaa, kuten on budo-esityksiä, buto- ja parapara-tanssia, teetaidetta ja cosplaytä. Myös ikebana, origami, manga ja animeharrastajat ovat mukana. Tänä vuonna hanamissa nähdään myös japanilaisia akita-koiria.

Roihuvuoren hanami-juhlaa ovat järjestämässä yhdessä Suomessa toimivat japanilaisenkulttuurin yhdistykset ja Roihuvuori-seura. Virallista kirsikankukintaa Roihuvuoressa voi seurata osoitteessa www.roihuvuori.fi/hanami (siirryt toiseen palveluun).

Tapahtuma käynnistyy Roihuvuoren kirsikkapuistossa kello 12.