Hyppää sisältöön

Sairaalamuusikon tavoitteena on välittää iloa ja toivoa

Sairaalassa esitettävällä musiikilla on havaittu olevan myös terapeuttista ja terveyttä edistävää vaikutusta. Tärkeintä on potilaan kohtaaminen.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Turun yliopistollinen keskussairaala on tullut sopraano, sairaalamuusikko ja sairaalamuusikoiden kouluttaja Uli Kontu-Korhoselle viime vuosina tutuksi esiintymispaikaksi. Hänen mielestään kyseessä on kutsumusammatti. Kaikista artisteista ei ole sairaalamuusikoiksi.

- Pitää olla hyvät vuorovaikutustaidot, herkkä ja empaattinen. Psykologinen silmä ei olisi pahitteeksi. Sairaalamuusikon työssä keskiössä on ihmisen kohtaaminen. Esiintyminen on palvelua.

Rämpytyksen sijaan kauneutta ja herkkyyttä

Vaikka musiikin skaala on laaja, sairaalamiljööseen eivät kaikki tyylisuunnat sovellu. Kontu-Korhonen suosittelee kauniita kappaleita, joista välittyy tuulahdus ulkomaailmasta. Herkät kappaleet ovat parempia kuin kovaääninen renkutus.

Sairaalamuusikko vierailee ja esiintyy niiden potilaiden luona, jotka sitä haluavat. Musiikilla on todettu olevan hoitotyössä terapeuttista vaikutusta. Parhaimmillaan se voi vähentää kivun tunnetta, pelkoa ja ahdistuneisuutta.

- Sairaalamuusikko ei ole terapeutti eikä musisointi kuulu suunniteltuun hoitoprosessiin. Mutta toki musiikki voi rentouttaa, parantaa verenkiertoa ja sitä myöten lisätä esimerkiksi lääkkeiden imeytymistä. Jos ihminen kokee iloa ja mielihyvää, niin kyllähän se edistää paranemista ja yleistä hyvinvointia, toteaa Uli Kontu-Korhonen.

Lapsen hymy palkitsee

Sairaalamuusikon työ on tulvillaan koskettavia kohtaamisia. Uli Kontu-Korhonen on kirjoittanut niitä muistiin, jotta voisi kehittää ammattitaitoaan ihmisten kohtaamisessa. Jokainen tilanne on aina erilainen.

- Haastavinta on vakavasti sairaan lapsen ja huolestuneiden vanhempien kohtaaminen. Jos hetkeksi onnistuu saamaan hymyn aikaiseksi potilaan kasvoille, niin kyllä se palkitsee.