1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaaehtoiset keräävät tietoa: Onko Suomen rantojen roskista valtaosa muovia?

Suomen rannikoilla ja saaristossa on käynnissä kaksi viikkoa kestävä Siisti Biitsi -kampanja, jonka aikana vapaaehtoiset siivoavat rantoja ja keräävät tietoa löytyvistä roskista.

Kuva: Olga Pihlman / Yle

Ruissalon Saaronniemessä puuhaa joukko vapaaehtoisia roskien kerääjiä. Aurinkoinen päivä ei ole yhtään hullumpi aika pitää työpaikan ulkoilupäivä.

Ruissalon talkoissa häärää Otavamedian asiakasviestinnän Turun yksikkö, joka on yksi noin neljästäkymmenestä Siisti Biitsi -kampanjaan ilmoittautuneesta varsinaissuomalaisesta vapaaehtoisporukasta. Koko Suomessa eri tahoja on lähtenyt mukaan lähes sata.

– Meillä on tapana, että pidetään joka kuukausi tällainen tunnin yhdessä ulkoilu. Tämä sopi hyvin siihen formaattiin, ja samalla voi tehdä hyvää, niin mikä sen parempaa, sanoo Otavamedian asiakasviestinnän Turun yksikön tuottaja Samppa Haapio.

Roskia on hetkessä kertynyt pussiin useita, vaikka ranta näyttää siistiltä.

Siisti Biitsi -kampanjalla halutaan kerätä tietoa muun muassa siitä, mistä materiaaleista rannoilta löytyvät roskat ovat ja onko valtaosa roskista tosiaan muovia.

Jenny Gustafsson

– Tupakantumppeja, eväslaatikon kansi, käärepapereita, luettelee Haapio.

Roskista kerätään tietoa

Pidä Saaristo Siistinä ry:n kampanja on itsenäistä jatkoa viime vuonna päättyneelle kansainväliselle MARLIN-hankkeelle, jossa kartoitettiin Itämeren roskamäärää.

Ruotsalaisen Håll Sverige Rentin vetämässä hankkeessa kävi ilmi, että Suomen rannoilta löytyi enemmän roskaa, kuin muista hankkeessa mukana olleista maista. Mukana hankkeessa olivat Suomen lisäksi Ruotsi, Viro ja Latvia. Samalla myös selvisi, että Suomen rannoilta löytyneistä roskista kolme neljästä oli muovia.

– Nyt Siisti Biitsi -kampanjalla halutaan kerätä tietoa muun muassa siitä, mistä materiaaleista rannoilta löytyvät roskat ovat ja onko valtaosa roskista tosiaan muovia, kertoo projektikoordinaattori Jenny Gustafsson Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Hiljainen toive on, että saisimme rikki sadan osallistujan rajan. Uskon, että se onnistuu, koska kampanja on käynnissä 25. toukokuuta asti.

Jenny Gustafsson

Talkoolaiset kirjaavat ylös valmiisiin kaavakkeisiin, millaisia roskia he löytävät. Roskaantuminen on yksi mittari, jolla voidaan seurata Itämeren tilaa.

– EU haluaa, että valtiot seuraisivat Itämeren hyvää tilaa. Tällä hetkellä roskaantumista seurataan aika vähän ja tämä on hyvä alku. Ja maailmanlaajuisestikin meren roskaantumiseen on vasta lähiaikoina herätty. Roskaantumisen seurauksiakin halutaan tutkia, mutta ensin pitää kartoittaa, onko roskaantuminen ongelma ja kuinka laajasta ongelmasta on kyse, perustelee Gustafsson.

Lisää talkoolaisia etsitään

– Hiljainen toive on, että saisimme rikki sadan osallistujan rajan. Uskon, että se onnistuu, koska kampanja on käynnissä 25. toukokuuta asti. Eikä haittaa vaikka järjestäisi talkoita kampanja-ajan ulkopuolellakin, sanoo projektikoordinaattori Jenny Gustafsson.

Yhdistykset, koulut, kunnat, kaveriporukat ja yksittäiset henkilöt voivat ilmoittaa Pidä Saaristo Siistinä ry:lle, jos haluavat perustaa omat talkoot ja lähteä näin mukaan Siisti Biitsi -kampanjaan.