Lääkkeiden väärinkäyttäjät työllistävät apteekkien vartijoita

Apteekissa saa asioida pääosin rauhassa ja yksityisyyttä suojellaan. Tampereella satunnainen kovien kipulääkkeiden tai rauhoittavien ostaja on saattanut joissain apteekeissa joutua osto- tai pummausyrityksen kohteeksi. Ilmiö on hyvin apteekkikohtainen.

Kotimaa
Securitaksen vartija seisoo vartiossa, kädet puuskassa, elintarvikekaupassa.
Yle

Yle Tampereen toimitukseen otettiin yhteyttä erikoisen apteekkikäynnin jälkeen. Asiakas oli ostanut itselleen rauhoittavia lääkkeitä reseptillä, poistunut apteekista ja kohdannut epämääräisen, hieman epäilyttävän tyypin. Tämä oli yrittänyt kärttää asiakkaalta muutamaa tablettia, vedoten siihen, ettei tämä käytä kuitenkaan koko pakettia.

Lääkkeiden väärinkäyttäjät aiheuttavat harmia tamperelaisapteekeissa hyvin vaihtelevasti. Soittokierros apteekkeihin paljasti, että joissain ei ongelmaa huomata lainkaan, toisissa saattaa häiriökäyttäytymistä ilmetä noin kerran vuodessa.

Tampereen rautatieaseman läheinen Apteekkimaailma sen sijaan on tottunut käsittelemään mahdollisesti muiden asiakkaiden vahvoja lääkkeitä kärkkyviä väärinkäyttäjiä.

– Farmaseuteilla on harjaantunut silmä ja kyllä me soitamme vartijan paikalle aika usein. Meillä on matala kynnys. Kun havaitaan häiriökäyttäytymistä, niin heti otetaan yhteyttä vartijoihin, sanoo farmaseutti Tuula Hoivanen.

Vuodenkierto näkyy vartijoille soittelussa.

– Kesällä tapauksia on useammin, viikoittain. Joskus saattaa joutua soittamaan useamman kerran päivässäkin.

Farmaseuteilla on harjaantunut silmä ja kyllä me soitamme vartijan paikalle aika usein.

Tuula Hoivanen

Käytös on muuttunut röyhkeämmäksi

Farmaseutit eivät tietenkään voi havaita, mitä kadulla tapahtuu, mutta tiskilläkin käytös on muuttunut röyhkeämmäksi.

– Haistatellaan, huudellaan ja käyttäydytään epäasiallisesti, Hoivanen kuvaa.

Rautatieaseman läheisyys vaikuttanee Apteekkimaailman tilanteeseen. Tullintorin apteekissa ongelmia on tullut noin kerran vuodessa.

– Luulen, että kivijalkamyymälöissä tämä on yleisempää. Meillä vartijat partioivat jatkuvasti, se rauhoittaa, sanoo proviisori Antti Mäkisalo.

Tampereen Keskustorin läheisessä Yliopiston apteekissa ei puolestaan kärsitä tilanteesta.

– Silloin tällöin on tapauksia, mutta todella harvoin ketään poistetaan tiloista. Usein keväällä asiakasvirta tosin vilkastuu, iltasella sattuu enemmän kinkkisempiä tilanteita, kertoo proviisori Ida Tuure.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus