1. yle.fi
  2. Uutiset

560 kilometriä jäätikön yli – "Nyt on hymy korvissa"

Viisihenkinen retkikunta sai tällä viikolla päätökseen lähes kuukauden mittaisen ylityksen Grönlannin jäätiköllä. Yksi heistä oli Lappeenrannassa asuva Nina Teirasvuo. Noviiseilla ei ole asiaa haastavaan ympäristöön.

luonto
Suomalainen retkikunta ylitti Grönlannin toukokuussa
Jaakko Heikka
Nina Teirasvuo oli yksi retkikunnan jäsenistä
27-vuotias Nina Teirasvuo oli yksi viidestä jäätikön ylittäneestä retkikuntalaisesta. Jaakko Heikka

Suomalainen retkikunta sai tällä viikolla päätökseen 27 vuorokautta kestäneen ja 560 kilometriä pitkän vaelluksen Grönlannin jäätikön yli.

AcrossGreenland2014-retkikunta koostuu viidestä kokeneesta hiihtovaeltajasta. Yksi heistä on Lappeenrannassa asuva Nina Teirasvuo.

Teirasvuo ei ole ensimmäistä kertaa suksilla. 28-vuotias nainen on ylittänyt esimerkiksi Vatnajökull-jäätikön Islannissa. Teirasvuon retkikunnan jäsenissä on myös Huippuvuorilla käyneitä. Kokemusta on haettu myös Pohjois-Ruotsista ja Norjasta.

– Kaikilla on aikaisemmin kytenyt takaraivossa ajatus hiihtää Grönlannin ja napajäätikön yli. Noviisina tänne ei voi lähteä. Talviretkeilystä pitää olla kokemusta, kertoo Teirasvuo.

Tehtiin niin sanottu sakkokierros, mutta tuuria oli mukana ja muistikortit löytyivät.

Nina Teirasvuo

Retkikunnan matka alkoi Länsi-Grönlannista. Matka jäätikön reunaan taitettiin auton kyydissä, josta matka jatkui ilman moottoriapuvoimia.

– Siitä lähdimme kipuamaan ylös. Alku oli aika haastava. Jää oli rikkonaista ja siinä ei ollut paljoa lunta päällä, joten jouduimme kulkemaan jääraudoilla, kuvailee Teirasvuo.

"Tehtiin sakkokierros"

Mutkitta matka ei sujunut. Retkikunta joutui palaamaan jäljilleen, koska kameran muistikortit olivat jääneet matkasta.

– Jouduimme viettämään yhden ylimääräisen yön maastossa. Tehtiin niin sanottu sakkokierros, mutta tuuria oli mukana ja muistikortit löytyivät. Siinä meni yllättävän vähän aikaa, ehdimme pyöriä siellä vain pari tuntia.

Matkan päätepisteenä oli 85 asukkaan kylä, jossa retkikunta sai lämpimän vastaanoton.

– Lapset juoksivat vastaan ja auttoivat pulkkien kanssa. Kovin paljon siellä ei osattu englantia, mutta jonkin verran pääsimme juttuun myös vanhempien kanssa ja kävimme heidän kanssaan myös veneajelulla.

Tunnelmia matkan jälkeen Teirasvuo kuvailee mahtavaksi. Retkikunta pääsi vasta perjantaina viettämään ensimmäistä kunnon vapaapäivää pakkausurakan jälkeen.

– Nyt pääsee kunnolla rentoutumaan, mutta hymy on ollut kyllä korvissa. Päällimmäisenä tunteena on, että mahtavaa, kertoo Teirasvuo.

Tutustu AcrossGreenland2014-retkikunnan matkablogiin tästä (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi