1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turha nolous pois – testaa klamydia ja tippuri itse kotona

Vantaan kaupunki taistelee sukupuolitauteja vastaan uuden sähköisen mobiilipalvelun avulla. Jatkossa vantaalaisten ei tarvitse mennä terveysasemalle testauttamaan klamydiaa ja tippuria. Arkaluontoisen asian voi hoitaa itse kotiin tilattavan testipaketin avulla. Sähköisten testipalveluiden uskotaan yleistyvän myös muualla, sillä monilla on korkea kynnys hakeutua sukupuolitautiklinikoille.

Vantaalaiset voivat testata itseltään klamydian ja tippurin kotioloissa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Klamydia työllistää Vantaan Tikkurilan terveysaeman henkilöstöä päivittäin. Se on Suomen yleisin seksitauti, ja vuosittain todetaan 13 000 uutta tartuntaa. Tippuria löydetään vuosittain kolmeltasadalta suomalaiselta. Sekin on vakiinnuttanut asemansa Suomessa.

– Ongelmana näissä molemmissa taudeissa on se, että ne ovat nykyään hyvin oireettomia eli ihmiset joilta tartuntoja saadaan, eivät ole tietoisia asiasta ja siten ne tarttuvat entistä enemmän uusiin kumppaneihin. Ennen vanhaan tippuria tuotiin paljon ulkomailta, mutta nyt meillä on ihan selkeästi oma kotimaan kanta, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tippuri ja klamydia ovat etenkin nuorten ongelma. Valtaosa klamydiatartunnoista löydetään alle kolmekymppisiltä.

– Klamydian osalta meillä on ollut kymmenen vuoden ajan aika tasainen tahti, mutta se on hämmästyttävää, että tartunnat eivät vähene erilaisista toimenpiteistä huolimatta. Sen sijaan uutena asiana on varsinkin pääkaupunkiseudulla nuorten aikuisten tippuritapausten lisääntyminen. Se saattaa johtua siitä, että meillä on nyt parempi diagnostiikka eli molemmat taudit pystytään toteamaan samasta näytteestä, Hiltunen-Back kertoo.

Testin voi tehdä kotona

Jatkossa vantaalaisten ei enää tarvitse mennä terveysemalle testauttamaan näitä tauteja, sillä arkaluontoisen asian voi hoitaa itse kotiin tilattavalla testipaketilla. Näyte lähetetään laboratorioon ja vastauksen saa sähköisesti mobiiliportaaliin.

– Uskoisin, että tämä palvelu sopii erityisesti kiireiselle työssä käyvälle opiskelijalle, joka ei ehdi terveysasemalle. Tämän testin voi tilata viikonloppuna tai illalla kotiin. Monesti sukupuolitautiklinkalla on monen tunnin jonot, niin kyllä tämmöinen kotona otettava näyte helpottaa huomattavasti arkea, Hiltunen-Back sanoo.

Testi on kehitetty Yhteneet Medix Laboratorioissa. Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Sakari Jokiranta uskoo, että nuoret oppivat käyttämään palvelua helposti.

– Toki palvelu on helppokäyttöinen mobiiliajan nuorelle väestölle, jotka ovat tottuneet käyttämään nettiä. Testin voi tilata kännykällä tai millä tahansa mobiililaitteella.

Kynnys testaukseen madaltuu

Monilla on korkea kynnys hakeutua terveysasemalle sukupuolitautitesteihin. Intiimistä asiasta keskusteleminen ei aina ole helppoa edes henkilökunnalle.

– Meillä on erittäin vahva stigma edelleen näistä seksitaudeista. Tämä kotitesti helpottaa ehdottomasti sitäkin puolta, Hiltunen-Back toteaa.

Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen uskoo, että palvelu maksaa pian itsensä takaisin.

– Säästämme asiakkaan aikaa, mutta myös terveysaseman resursseja, joita vapautuu muuhun toimintaan.

Matalan kynnyksen sähköisten testipalveluiden uskotaan yleistyvän myös muualla.

Toivottavasti siitä tulee hyvä malli, jotta sitä voidaan lanseerata myös muihin kuntiin, Hiltunen-Back sanoo.