Jehovan todistajat kiistää näkemyksen rinnakkaisesta oikeusjärjestelmästä

Yhdyskunta arvostelee mediaa vääristyneen kuvan antamisesta yhdyskunnan toiminnasta.

Kotimaa
Kuva Jehovan todistajien kirjasta.
Jehovan todistajien seurakuntien vanhinten salainen ohjekirja.Jehovan todistajien kirja / Yle Uutisgrafiikka

Jehovan todistajat tyrmää väitteen, jonka mukaan heillä olisi rinnakkainen oikeusjärjestelmä maallisen oikeuden kanssa.

Jehovan todistajat -uskonnollisen yhdyskunnan puheenjohtaja Jukka Ropponen sanoo Yle Uutisille, että yhdyskunta ei ole saanut tasapuolista kohtelua julkisuudessa. Ropponen pahoittelee muun muassa näkemystä, jonka mukaan vain yhteisön vanhimpien käyttöön tarkoitettu ohjekirja olisi salainen.

- Kyse ei ole salaisesta kirjasta, vaan luottamuksellisesta. Se on tarkoitettu paimenkirjaksi seurakunnan vanhimpien käyttöön. He ovat hengellisen avun antajia, eivätkä langeta rangaistuksia. Sitä ei voida verrata maallisiin oikeuksiin, Ropponen sanoo.

Hän paheksuu tämän vuoksi myös uutisissa ollutta näkemystä, jonka mukaan Jehovan todistajilla olisi "rinnakkainen oikeusjärjestelmä" maallisen oikeuden kanssa. Ropposen mukaan vanhimmilla on oikeus päättää vain siitä, voiko henkilö olla seurakunnan jäsen vai ei.

Kun puolustetaan raamatun näkökantaa, se saa vastustusta.

Jukka Ropponen

Ropponen vahvistaa, että Jehovan todistajat asettavat Raamatun lain maallisen lain edelle. Hänen mukaansa ristiriitatilanteita lakien välillä syntyy harvoin, mutta kun niitä tulee, Raamatun laki menee edelle.

- Kun puolustetaan Raamatun näkökantaa, se saa vastustusta. Me olemme pitäneet johdonmukaisesti kiinni jumalan lain periaatteista, Ropponen sanoo.

Ristiriitatilanne voi Ropposen mukaan syntyä esimerkiksi silloin, jos kristittyjä vaaditaan tarttumaan aseisiin.

Ropponen tapasi eilen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ja uskonnollisista asioista vastaavan sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.). Ropponen kehui tapaamista hyväksi.

- On aina miellyttävää keskustella järkevien ihmisten kanssa ja uskon, että he ymmärtävät tämän median synnyttämän tilanteen, Ropponen sanoi.