Fiskarsin kesänäyttelyssä kohtaavat eri alojen ammattilaiset

Fiskarsin ruukin perinteisessä kesänäyttelyssä korostetaan tänä vuonna yhdessä tekemistä. Esillä on mitä erilaisimpien ryhmien ja työparien teoksia. Eri alojen ammattilaisten kohtaaminen on luonut paljon uutta, mutta myös vaikeuksia on ollut. Näyttelyä tehdessä myös kaupallisuus on otettu huomioon.

kulttuuri
Lähikuva lasipallosta, jonka sisällä on pienoisveistos.
Yle

Fiskarsin ruukissa elää tiivis taideyhteisö, ja tämän kesän perinteisessä näyttelyssä on pureuduttu nimenomaan yhdessä tekemiseen.

- Yhdessä tekeminen on kansainvälinen trendi tällä hetkellä. Uutta luodaan niin ryhmissä kuin työpareinakin, kertoo Rajapinnat-näyttelyn kuratoinut valokuvaaja Jani Kaila.

Näyttelyssä on mukana tekijöitä Fiskarsista, Nuutajärven lasikylästä ja Arabian taideosastolta, kaikkiaan neljänkymmenen eri ammattinimikkeen edustajia.

Yhdessä työskennellessä tuki ja apu ovat lähellä, mutta aina yhteen hiilen puhaltaminen ei sujukaan.

- Kun toinen ihminen on siinä aivan lähellä, sen toisen energia ja luovuus voi tulla omalle reviirille.Ja se voi joskus olla aika suuri haaste. Mutta toisaalta yhdessä tekeminen on ollut suurimmalle osalle inspiraatio ja se vienyt monia muotoilijoita, käsityöläisiä ja taiteilijoita eteenpäin, sanoo Jani Kaila.

Ajatukset törmäyskurssilla

Näyttelyssä on paljon perinteisiä työpareja, mutta myös hyvin erilaisten alojen edustajat ovat löytäneet toisensa. Esimerkiksi puiset soittorasiat ovat syntyneet säveltäjän, puusepän ja kellosepän yhteistyössä.

Puisia soittorasioita vaaleanruskean pöydän päällä.
Puiset soittorasiat ovat syntyneet säveltäjän, puusepän ja kellosepän yhteistyössä.Yle

- Sain idean, että haluaisin säveltää musiikkia soittorasialle ja sattumalta äitini törmäsi eräässä näyttelyssä Tuulian tekemiin soittorasioihin ja välitti minulle hänen yhteystietonsa. Siitä tämä lähti liikkeelle, kertoo säveltäjä Sampsa Ertamo.

Eri alojen ammattilaiset hahmottavat asioita usein hyvin eri tavoin ja ajatusten yhteensovittaminen vaatii ymmärrystä.

- Se on aika yllättävä kun sanat tarkoittavat toiselle ihan eri asioita. Sitten vasta hetken päästä huomaa, että ai, sä tarkoititkin tota, kertoo Sampsa Ertamo.

- Joo, minulla on paljon kokemusta visuaalisen alan ammattilaisten kanssa työskentelystä, ja se on hyvin erilaista. Tämä on ollut äärimmäisen mielenkiintoista ja hauskaa huomata, miten eri tavalla eri alojen ihmiset lähestyvät samaa työtä, toteaa hienopuuseppä Tuulia Penttilä.

Kaupallisuus kavahduttaa edelleen

Kaupallisuus on ollut myös yksi tärkeä lähtökohta näyttelylle.

- Se liittyy ajan henkeen. Tällä hetkellä kulttuuri- ja taidekentällä käydään keskustelua siitä, miten hienosti Suomessa osataan tehdä asioita, mutta se myyminen ja markkinointi on aina se heikoin lenkki, sanoo näyttelyn kuraattori Jani Kaila.

Mutta markkinoinnista puhuminen saa Kailan mukaan yhä edelleen karvat nousemaan pystyyn osalla taiteilijoista.

- Puhun hyvin avoimesti myös kaupallisista näkökohdista. Ja kun tuon tämän kaupallisuuden esille niin se koetaan hyvin haasteellisena.

Kun kesänkukat ovat kuihtuneet, näyttelyn helmiä ryhdytään viemään ulkomaan markkinoille.

- Näyttelyn huipentumia ja parhaita paloja ryhdytään ehdottomasti viemään ulkomaille. Itse asiassa olemme avanneet keskusteluja useassa maassa, paljastaa Kaila.

Fiskarsin ruukin kesänäyttely on avoinna elokuun loppuun saakka.