Tuomariliitto loukkaantui Ylen kyselystä

Tuomariliiton puheenjohtaja pitää keskiviikkona julkaistua kyselyä tuomarien maineen nakertamisena. Yle kysyi tuomioistuimissa juttuja hoitavilta asianajajilta ja lakimiehiltä mielipidettä tuomioiden laadusta ja tuomareiden ammattitaidosta.

Kotimaa
Tuomarin nuija pöydällä oikeussalissa.
Yle

Tuomarit ovat loukkaantuneet heidän ammattitaitoaan ja tuomioiden laatua koskevasta Ylen kyselystä ja sen uutisoinnista.

Yle Uutiset julkaisi keskiviikkona asianajajille ja lakimiehille tehdyn kyselyn tuomareiden toiminnasta. Lähes puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että tuomareiden puutteellinen ammattitaito olisi tuonut tuomioita jopa syyttömille ja lähes 90 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei tuomareiden ammattitaito olisi aina riittänyt juttujen ratkaisemiseen.

Uutisessa mainittiin myös, että suurin osa kyselyyn vastanneista on silti tyytyväisiä valtaosaan tuomioista.

Tuomariliiton puheenjohtaja Aki Rasilainen näkee, että tuomareiden mainetta yritetään nakertaa ja nakertajana olisi kyselijän taustayhtiö eli Yle.

Sen sijaan oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) sekä Helsingin käräjäoikeuden laamannin ja Helsingin hovioikeuden presidentin mukaan kysely oli asiallinen ja sen tuloksiin täytyy suhtautua vakavasti. Heidän mielestään nyt on etsittävä keinoja siihen, millä tuomareiden ammattitaitoa voidaan parantaa.

Tuomaripäivillä Porvoossa perjantaina olleet tuomarit tosin myöntävät itsekin, että tuomiot eivät aina ole tasalaatuisia. Tuomariliiton mukaan syypäitä tähän ovat jatkuva kiire, liiallinen työmäärä ja liian pienet määrärahat.