Egyptissä kysellään, paljonko kello on

Egypti päätti yllättäen ottaa kesäajan uudestaan käyttöön kolmen vuoden tauon jälkeen. Rukkailu aiheutti päänvaivaa muun muassa Kairon lentokentällä.

Ulkomaat

Egyptissä on aiheutunut hämmennystä kellojen siirtämisestä perjantaina. Kelloja päätettiin jouduttaa yhdellä tunnilla eteenpäin kesäaikaan. Egyptissä ei ollut käytetty kesäaikaa kolmeen vuoteen.

Tietokoneet ja kännykät näyttivät perjantaina Egyptissä siis väärää aikaa. Kairon kansainvälisellä lentokentällä henkilöstö kuulutti oikeaa aikaa toistuvasti ja kiirehti auttamaan kummastuneita matkaajia.

Eri puolella maata muslimit saapuivat perjantairukouksiin joko tunnin etuajassa tai tunnin myöhässä. Tosin rukousaikojen tulisi noudattaa aurinkoa eikä kelloa.

Egyptin väliaikainen hallitus päätti paluusta kesäaikaan vasta viime viikolla. Kelloja siirretään jälleen taaksepäin jo ensi kuussa ramadanin alkaessa.

Valtio siirtyi kesäaikaan alunperin vuosikymmeniä sitten, mutta huhtikuussa 2011 silloinen pääministeri määräsi käytännölle lopun.

Suomi ja Egypti ovat samassa aikavyöhykkeessä. Suomi otti kesäajan käyttöön 1981 saadakseen päivänvaloa myös illemmaksi ja säästäkseen näin sähköä. Monet valtiot ryhtyivät pikkuhiljaa käyttämään kesäaikaa 1970-luvun öljykriisin säikäyttäminä.

Egyptissä on syntynyt uutta huolta energiasta. Arvioissa jopa noin viidennes Egyptin budjetista energian tukiaisiin. Pääkaupungissa Kairossa sähkökatkot ovat tavallisia ja kestävät toisinaan tuntikausia. Egyptin tärkeimmät, enimmäkseen jo yli kymmenvuotiaat kaasukentät on vedetty tappiin.

Lähteet: AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus