Anttila arvostelee kokoomusta lepsuilusta maataloustukineuvotteluissa

Sirkka-Liisa Anttila pitää artiklan 141 mukaisesta maataloustuesta luopumista virheenä.

Kotimaa
Keskustan Sirkka-Liisa Anttila eduskunnan täysistunnossa 29. huhtikuuta 2014.
Keskustan Sirkka-Liisa Anttila eduskunnan täysistunnossa 29. huhtikuuta 2014.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kansanedustaja, entinen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvostelee kokoomusta ja etenkin pääministeri Jyrki Kataista (kok.) poliittisen vastuun pakoilusta Etelä-Suomen maatalouden 141-tuen suhteen.

Suomi päätti taannoin luopua artiklan 141 mukaisesta tuesta, joka on ollut tähän asti perustana eteläiseen Suomeen maksettavalle kansalliselle maataloustuelle. Tuki nousi perjantaina uudelleen keskustelun kohteeksi, kun keskustan eurovaaliehdokas Olli Rehn arvosteli Ylen aamu-tv:n haastattelussa Suomen toimintaa tukiasiassa.

– Tämä on niin kohtalokas virhe, jonka täysimääräiset seuraukset näemme vasta tulevina vuosina, Anttila kirjoittaa tiedotteessaan.

Anttilan mukaan maatalousyrittäjät tulevat menettämään 141-tuen loppumisen vuoksi jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Katainen puolusteli aiemmin perjantaina Suomen luopumispäätöstä muun muassa sillä, että 141-artiklasta ei tarvitse nyt toistuvasti neuvotella vastahakoisen komission kanssa.

– Komission aktiivisesta vastustuksesta johtuen katsoimme, että on parempi turvata Suomen maatalouden edut tällaisella pysyvällä ratkaisulla, sen sijaan että se on aina sattumanvaraista, Katainen sanoi Yle Uutisille.

Sirkka-Liisa Anttila on eri mieltä.

– Komission ja komissaarin kanssa pystyy sopimuksen tekemään EU-liittymissopimuksemme artiklan 141-jatkosta, kunhan vain ovat hakemukseen tarvittavat faktat kunnossa ja perusteltuja sekä hyvät suhteet komissaariin. Kokoomukselta puuttui kokonaan tahto asian hoitamiseen, Anttila kirjoittaa.