Venäläinen kantoraketti tuhoutui – Siperian syrjäkylät jäävät ilman internetiä

Venäjän tehokkain ja uudenaikaisin tietoliikennesatelliitti tuhoutui Proton-raketin sytyttyä tuleen. Venäjän eniten käyttämä kantoraketti on nyt käyttökiellossa, kunnes vika löytyy.

tekniikka
Proton-rakettia laukaistaan.
Proton-tyyppinen kantoraketti laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksessa 28.4. 2014. AFP

Venäläinen Proton-kantoraketti on tuhoutunut vain hetki sen jälkeen, kun se nousi ilmaan Kazakstanin avaruuskeskuksesta varhain perjantaiaamuna. Raketti syttyi tuleen yhdeksän minuutin lennon jälkeen Kiinan yläpuolella.

Raketti oli viemässä kiertoradalle Venäjän uudenaikaisinta ja tehokkainta Express-AM4R-tietoliikennesatelliittia.150 miljoonan euron arvoisen satelliitin oli määrä tarjota internet-yhteys syrjäisille seuduille Venäjän itäosassa.

Venäjän avaruushallinto Roscosmos lakkauttaa Proton-lennot, kunnes turman tarkka syy saadaan selville. Tulipalo alkoi yhdessä raketin kolmannen vaiheen ohjausmoottoreista.

Maaliskuussa tehdyt kaksi aikaisempaa raketinlähetystä olivat onnistuneet normaalisti. Tänä vuonna oli määrä viedä vielä kolme samanlaista satelliittia avaruuteen.

Venäjän valtiollinen televisio- ja radioyhtiö RTRS suunnittelee maan siirtyvän digi-televisioon, jolloin Proton-raketteja tarvittaisiin kuljettamaan satelliitteja. RTRS ei usko tämän tapahtuman haittaavan hankkeen toteutumista.

Brittiläinen Inmarsat-satelliittiyhtiö on myös aikonut käyttää Proton-raketteja, kun se pyrkii luomaan Global Xpress -internet-palvelun. Suunnitelmat lykkääntynevät.

Venäläisille kantoraketeille on sattunut kahdeksan onnettomuutta kuluneiden viiden vuoden aikana.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters