Hyppää sisältöön

Ukrainalainen miljardööri lähetti metallityöläisensä karkottamaan separatistit Mariupolista

Mariupolissa separatistien valtaukset loppuivat, kun haalareihin ja kypäriin pukeutuneet työläiset puuttuivat asiaan. Donetskissa separatistit uhkaavat tuhota Ukrainan armeijan kaluston, ellei se vetäydy nopeasti.

Kymmenet metallityöläiset muodostivat perjantaina iskujoukkoja Itä-Ukrainassa ja alkoivat karkottaa Venäjä-mielisiä separatisteja vallatuista hallintorakennuksista.

Haalareihin ja kypäriin pukeutuneet työläiset olivat lähteneet Ukrainan rikkaimman miehen, Rinat Ahmetovin omistamista tehtaista. Työläispartiot ajoivat separatistit Mariupolin kaupungista ja Velyka Novosilkan kylästä, missä nämä olivat pitäneet hallussaan hallinnollisia rakennuksia.

Ahmetovin Metinvest-yhtiö ilmoitti perustaneensa työläispartioita auttamaan paikallista poliisia järjestyksenpidossa.

Hallituksen joukot ovat yrittäneet vallata takaisin Venäjä-mielisten tukikohtia Donetskin ja Luhanskin alueilla, mutta tulokset ovat jääneet rajallisiksi.

Yhdysvaltain Valkoinen talo kehui, että separatistien vetäytyminen Mariupolista oli "hyvää kehitystä".

Aikaraja täyttyi, hyökkäysuhka

Venäjä-mielisten perustama "Donetskin kansantasavalta" oli antanut Ukrainan armeijalle perjantaihin asti aikaa vetäytyä alueeltaan. Armeija ei ole vetäytynyt, vaan paikallisten lähteiden mukaan jopa vahvistanut läsnäoloaan.

"Kansantasavallan" oman asevoiman apulaiskomentaja Sergei Zdrulyuk uhkasi armeijaa venäläisen radiokanavan The Voice of Russian (siirryt toiseen palveluun) välityksellä. Apulaiskomentajan mukaan Ukrainan armeijan kalusto tuhotaan, ellei sitä lähitunteina siirretä ainakin 20–30 kilometrin päähän Donetskista. Tiedustelu- ja sabotaasiosastot ovat valmiina, Zdrulyuk ilmoitti.