Ukrainan tuska kasvaa – Ukrainan unkarilaisillekin vaaditaan autonomiaa

Unkarin pääministerin puheet ovat herättäneet kummastusta. Ukrainassa asuu 200 000 unkarilaista.

Ukraina
Unkarin pääministeri Viktor Orbán kuvattuna 15. toukokuuta 2014.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán.Josef Jakubco / EPA

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vaatii autonomiaa Ukrainan unkarilaisille. Orbán ilmoitti kannastaan jo vaalivoittonsa jälkeen 10. toukokuuta Unkarin parlamentissa pitämässään puheessa, mutta hän toisti vaatimuksensa eilen perjantaina televisiohaastattelussa.

– Unkarin valtio on koko painollaan Transkarpatian unkarilaisten autonomian takana, hän sanoi television M1-kanavalla.

Ukrainassa elää noin 200 000 unkarilaista, joista valtaosa Unkariin rajoittuvalla Transkarpatian alueella. Transkarpatia kuului ennen ensimmäistä maailmansotaa Unkariin, joka tuolloin tosin oli osa Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaa.

– On meidän etumme, että Ukraina on vakaa ja demokraattinen, mutta Ukraina ei voi olla vakaa tai demokraattinen, ellei se anna vähemmistöilleen ja kansallisille yhteisöille, kuten unkarilaisille sitä, mikä niille kuuluu, Orbán puhui.

Orbán mainitsi vaatimuksina kaksoiskansalaisuuden, kollektiiviset tai yhteisölliset oikeudet sekä autonomian.

Samalla Orbán totesi, että Venäjä on loukannut Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja että Unkarin on tuettava Ukrainaa.

Unkarin pääministeri lausunnot ovat herättäneet ihmetystä. Ukrainan ulkoministeriö otti Unkarin suurlähettilään puhutteluun ja Puolan pääministeri Donald Tusk luonnehti Orbánin puheita valitettaviksi.

Unkarin ulkoministeri János Martonyi selitti viime viikolla, ettei Orbán vaadi Ukrainan unkarilaisille alueellista autonomiaa.

Lähteet: AFP