Siilasmaa: Toivottavasti Suomi ei enää koskaan ole riippuvainen yhdestä yhtiöstä

Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mukaan Nokian tulevaisuus on pilvipalveluiden ja älykkäiden laitteiden, erityisesti älykkäiden autojen kehittämisessä. Nokian suuruuden päivien kaltaiseen menestykseen Siilasmaa suhtautuu kuitenkin epäilevästi.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa oli lauantaina TV1:n Ykkösaamun vieraana.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa muisteli TV1:n Ykkösaamussa minkälaisia unettomia öitä Nokian kännykkäbisneksen alamäki ja tilanteen vakavuuden ymmärtäminen hänelle aiheuttivat ennen matkapuhelinliiketoiminnan myyntiä Microsoftille.

– Nokia oli tilanteessa jossa sen mahdollisuudet onnistua kännykkäbisneksessä olivat muuttumassa häviävän pieneksi. Jos tätä samaa polkua olisi kuljettu riittävän pitkälle isoja muutoksia olisi tapahtunut Nokiasta riippumatta. Yhtiö, jolla rahat on lopussa ja tulos tappiollinen, on asemassa jossa muut tekevät päätökset sen puolesta.

– Unettomia öitä ei aiheuttanut Microsoftin kanssa tehty kauppa vaan tilanne ennen sitä, totesi Siilasmaa.

Suomalaisille kansalliseksi symboliksi nousseiden Nokian puhelinten myynti Microsoftille tuli järkytyksenä, mutta Siilasmaa muistutti että liike-elämässä asiat liikkuvat usein sykleissä. Luopuminen kännyköistä oli Nokialle järkipäätös ja vain yhden vaiheen loppu.

– Tällä hetkellä älypuhelinliiketoiminta on rakenteellisesti epäattraktiivista, mikä tarkoittaa sitä että ollaan siirrytty vaiheeseen, jossa kaksi suurta toimijaa dominoi. Kaikki muut tekevät tappiota, tai parhaimmillaankin nollatulosta. Tälle vaiheelle ei juurikaan näy loppua.

Siilasmaa vakuutti että Nokia on nyt kannattava ja vahvataseinen yritys. Markkinoiden näkökulmasta sen liiketoiminnan arvo on lähes kymmenkertaistunut verkkotoiminnan ostamisen ja kännyköiden myynnin jälkeen.

– Voimme nyt keskittyä sellaiseen liiketoimintaan, joka on rakenteeltaan houkuttelevampaa kuin se, josta hankkiuduttiin eroon.

Siilasmaa: Ei enää Nokia-riippuvuutta

Kysymyseen voiko uudesta Nokiasta tulla entisen kaltaista kansantalouden ja viennin tukijalkaa Siilasmaa vastasi vältellen.

– Melkein voisi sanoa näin että Suomen takia toivon ettei mikään yhtiö nousisi siihen asemaan. Olisi parempi että meillä olisi monta suurta globaalisti menestyvää yhtiötä. Mielummin tavoitellaan tasapainoisempaa elinkeinoelämän rakennetta.

– Mutta totta kai Nokialla pitää olla suuret ambitiot kasvaa.

Nokia etsii nyt kasvua verkkoliiketoiminnasta, karttapalveluista ja uuden teknologian kehittämisestä. Esimerkkinä Siilasmaa nostaa erilaisten pilvipalveluiden, älykkäiden autojen ja älylaitteiden kehittelyn. Niihin liittyviä merkittäviä investointeja on odotettavissa vielä tämän vuoden aikana.

Erityisesti Siilasmaa haluaa visioida älykkäiden autojen esiinmarssia.

– Tulevaisuudessa älykäs auto voisi kertoa sinulle esimerkiksi säästä johtuvista ruuhkista älypuhelimen, tietokoneen tai television kautta ja kehottaa lähtemään matkaan 15 minuuttia aikaisemmin. Seuraava vaihe voisi olla itseohjautuva auto.

– Nokian osuus tässä olisi verkkokomponenttien toimitus operaattoreille, autonvalmistajille ja pilvipalveluiden tarjoajille. Nokian karttapalvelu puolestaan tarjoaa palveluita itseohjautuvien autojen valmistajille. Palveluita kehitetään parhaillaan esimerkiksi Mercedeksen kanssa, kertoi Siilasmaa.