Fennovoiman lupa kohta käsittelyyn – venäläisomistus hiertää yhä

Fennovoiman ydinvoimalupa pyritään viemään valtioneuvoston käsiteltäväksi jo kuukauden kuluessa. Hanke saa kuitenkin osakseen voimakasta kritiikkiä muun muassa vahvan venäläisomistuksen takia. Periaatepäätökseen liittyvä yleinen kuuleminen päättyi eilen.

Kotimaa
Fennovoiman Pyhäjoen paikallistoimisto sijaitsee kirkonkylän keskustassa.
Risto Degerman / Yle

Elinkeinoministeriössä riittää kevään aikana kiireitä. Fennovoiman ydinvoima pyritään käsittelemään valtioneuvostostosssa jo kuukauden kuluttua. Virkamiehet pyrkivät saamaan puuttuvat palaset kohdalleen pikaisesti.

– Viranomaispuolelta puuttuu vielä Säteilyturvakeskusken lausunto. Odotamme sitä ihan lähiviikkoina. Se on merkittävä sinänsä, että he antavat kannan siihen, onko voimala rakennettavissa turvallisesti Suomeen vai ei, sanoo teollisuusneuvos Herkko Pilt elinkeinoministeriöstä.

Fennovoiman hanke on kuitenkin saamassa osakseen voimakasta vastustusta. Periaatepäätökseen liittyvä yleinen kuuleminen päättyi perjantaina. Ministeriön saaman aineiston perusteella huolta aiheuttaa muun muassa hankkeeseen syntynyt vahva venäläisomistus.

– Kansalaismielipiteisssä ja julkisissa kuulemistilaisuuksissa hankkeen venäläisomistus on noussut esiin.

Pekkarinen: ei kolmannesta enempää

Venäläiset omistavat tällä hetkellä Fennovoimasta kolmanneksen. Suomalaisia omistajia hankkeeseen on sitoutunut 50 prosentin osuudella.

Venäläiset ovat ilmaisseet halukkuutensa kasvattaa osuuttaan entisestään, mutta eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajan Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan venäläisomistuksen pitäisi jäädä kolmannekseen.

– Tässä tapauksessa kolmannes olisi sopiva osuus, sillä Rosatom myös toimittaa koko laitoksen ja hankkii siihen lisäksi ydinpolttoaineen. Jos ulkomainen omistajuus omistaisi liki puolet, toimittaisi miljardien eurojen laitoksen ja hankkisi siihen myös polttoaineen, se tekisi hankkeesta jo ulkomaisen, tässä tapauksessa venäläisen. Eikä se ollut aikoinaan johtamani valmistelutyön ajatus, kun periaatepäätös tästä luvasta tehtiin, Pekkarinen sanoo

– Silloin puhevalta olisi liian monella osa-alueella viraissa käsissä. Ja se ei ole mielestäni persteltua, kun puhutaan ydinvoimasta.

Myös elinkeinoministeriön mukaan hankkeella tulee olla selkeä enemmistö suomalaisomistusta.

– Odotamme yhä Fennovoimalta selvitystä omistusosuuksista. Kuten elinkeinomininisteri Vapaavuori on todennut, haluamme, että haknneella on selkeä suomalaisuusenemmistö ja tämä Fennovoiman pitää meille nyt selvityksellä osoittaa, Plit sanoo.