1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Ukrainan johtajat arvostelivat tiukasti maan keskushallintoa

Pääministeri Arseni Jatsenjuk käytti useaan otteeseen iPadiaan samaan aikaan kun Itä-Ukrainan johtajat pitivät kiihkeitä puheita Ukrainan yhtenäisyysneuvotteluissa.

Ulkomaat
Arseni Yatsenjuk
Ukrainan pääministeri Arseni Yatsenjuk.Oliver Hoslet / EPA

Itä-Ukrainan kansanedustajat ja virkamiehet arvostelivat lauantaina Ukrainan keskushallintoa kovin sanoin. Heidän mukaansa johto ei ole kuunnellut alueiden esiin nostamia epäkohtia. Kritiikki esitettiin Etyjin rauhansuunnitelmassa linjattujen neuvottelujen toisella kierroksella. Ukrainan "kansalliset yhtenäisyysneuvottelut" aloitettiin keskiviikkona, ja niiden tavoitteena on liennyttää Ukrainan kriisiä.

Itä-Ukrainan poliitikot yrittivät saada hallituksen uskomaan, että suurin osa alueen väestöstä haluaa epätoivoisesti hallinnon kuuntelevan itseään. Donetskin ja Luhanskin alueiden separatistit järjestivät viime viikolla kansanäänestyksen alueiden itsehallinnosta. Tuloksen mukaan enemmistö ihmisistä kannatti itsehallintoa, ja kapinalliset julistivat alueet itsenäiseksi.

– Kansanäänestyksellä ei ole laillisia seurauksia, mutta se on ilmaissut kansan tahdon. Sitä ei voi ohittaa, sanoi Luhanskin aluehallinnon johtaja Valery Holenko.

Hänen mukaansa Ukrainan johdon ratkaisuehdotus eli vallan hajauttaminen ei ole riittävä toimenpide. Ensimmäisenä askeleena hallinnon pitäisi lopettaa "terrorisminvastainen operaatio" idässä.

Ukrainan keskushallinnon edustajat eivät vastanneet Holenkon tai muihin samankaltaisiin kommentteihin kolmituntisen tapaamisen aikana. Virkaa tekevä pääministeri Arseni Jatsenjuk oli useaan otteeseen kiireinen iPadinsa kanssa samaan aikaan kun Itä-Ukrainan poliitikot pitivät intohimoisia puheita.

Jatsenjuk pyysi idän johtajia pitämään yllä vastarintaa asemiehiä vastaan ja tukemaan keskushallinnon pyrkimyksiä hajauttaa valtaa alueille.

Ukrainan Harkovassa pidettyihin neuvotteluihin ei osallistu kapinallisia, joita Ukrainan johto pitää terroristeina. Kapinalliset ovat ilmoittaneet olevansa halukkaita keskustelemaan vain siinä tapauksessa, että Ukraina vetää joukkonsa ja alueiden itsenäisyys tunnustetaan.

Lähteet: AP