1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viileän ilman toivotaan helpottavan Kalifornian maastopalojen sammutustöitä

Palomiehet ovat saaneet suurimman osan paloalueesta eristettyä. Poikkeuksellisen ankaran kuivuuden pelätään aiheuttavan kesällä useita maastopaloja.

Metsäpalojen savuja Elfinn Forest Roadilla lähellä San Diegoa 16. toukokuuta. Kuva: Stuart Palley / EPA

Etelä-Kalifornian maastopaloja vastaan taistelevat palomiehet toivovat helpotusta aluetta lähestyvästä kylmän ja kostean ilman rintamasta. Palomiehet ovat saaneet eristettyä suurimman osan paloalueesta, joka on yhteensä yli 8 000 hehtaaria.

Pahimmillaan San Diegon piirikunnassa roihusi toistakymmentä paloa, joita kuuma, kuiva ja tuuleltaan ailahteleva sää levitti vaarallista vauhtia. Nyt tuulet ovat kuitenkin tyyntymässä ja Tyyneltämereltä on saapumassa kylmän ja kostean ilman rintama. Lämpötilan ennustetaan putoavan useita asteita alle vuodenajan normaalin lämpötilaan verrattuna.

Ainakin yksi ihminen on kuollut Etelä-Kalifornian maastopaloissa. Tuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa. Viranomaisten mukaan noin 125 000 ihmistä asuu evakuoiduilla alueilla. Osa asukkaista on jo päässyt palaamaan koteihinsa.

Viranomaiset ovat aloittaneet tulipalojen syttymisen selvittämisen. Paikallinen poliisi on pidättänyt 57-vuotiaan miehen epäiltynä yhden maastopalon sytyttämisestä. Jos hänet todetaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Kalifornian osavaltio kärsii poikkeuksellisen ankarasta kuivuudesta vuosikymmeniin. Paikalliset viranomaiset pelkäävät, että kesällä tullaan näkemään erittäin paljon maastopaloja kuuman ja kuivan sään sekä kovien tuulien takia.