1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ilmakuvat paljastavat Serbian tulvan laajuuden: valtavia alueita veden alla aivan Belgradin kupeessa – video

Serbiaa ja Bosniaa koettelevissa tulvissa on kuollut ainakin 25 ihmistä. Serbiassa tulvavesi uhkaa jo maan suurinta voimalaitosta.

Ulkomaat
Tulviva katu Serbiassa.
Mies katsoo tulvivaa katua talon katolta Pozegan kylässä Belgradista lounaaseen 17. toukokuuta.Dragan Karadarevic / EPA
Ilmakuvaa tulvan valtaamasta kaupungista Serbiassa.
Serbian tulvien laajuus selviää lauantaina otetuista ilmakuvista. Videolla näkyy, kuinka tulvavesi peittää laajoja alueita Obrenovacin kaupungissa noin 20 kilometriä pääkaupungista Belgradista. Kuvissa näkyy myös tulvavesien uhkaama Nikola Teslan voimalaitos Savajoen rannalla.

Balkania koettelevissa ennätystulvissa on kuollut ainakin 25 ihmistä, kertoo Saksan yleisradioyhtiö ARD.

Viranomaisten mukaan Serbian tulvissa on kuollut ainakin 16 ihmistä ja Bosniassa viisi ihmistä. Kolme päivää kestäneiden rankkasateiden aiheuttamaa tulvimista on pidetty pahimpana 120 vuoteen, mikä kattaa koko sen ajanjakson, jona tilastoja on kerätty.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Savajoki on tulvinut monin paikoin yli äyräidensä ja veden korkeuden uskotaan nousevan huippuunsa sunnuntaina. Tuhannet vapaaehtoiset ovat ryhtyneet rakentamaan joen rantamille tulvaesteitä.

Serbian pääministerin Aleksandar Vučićin mukaan yksi huolenaiheista on se, että tulvat uhkaavat nyt myös maan suurinta voimalaitosta.

ARD:n mukaan tulvat ovat katkoneet sähköt arviolta 150 000 kotitaloudesta. Lisäksi tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Tulvista arvioidaan aiheutuvan myös suuria taloudellisia menetyksiä. Jo pelkästään Serbiassa vahinkojen arvioidaan olevan noin miljardin euron luokkaa. Pääministeri Vučićin kerrotaan myös vahvistaneen, että joitain liikemiehiä olisi pidätetty veden ja elintarvikkeiden hinnan nostamisesta.

BBC puolestaan kirjoittaa, että arviolta kolmasosa Bosniasta on veden peitossa. Bosnian turvallisuusministeriön tiedottajan mukaan tulva-alueella asuu arviolta miljoona ihmistä, mikä on noin neljäsosa maan koko väestöstä.

ARD:n mukaan serbialaismedia on jo ehtinyt arvostella meteorologeja siitä, etteivät nämä varoittaneet ajoissa tulevasta rajuilmasta.

Lue seuraavaksi