Karita Mattilaa uhataan eurovaaliehdokkaan sivuilla

Itsenäisyyspuolueen sitoutumattoman eurovaaliehdokkaan Jon Hellevigin Facebook-sivuilla Mattilaa haukutaan kovin sanankääntein. Jo poistetussa kirjoituksen osassa häntä myös uhattiin raiskauksella. Hellevig ei ole vastannut yhteydenottoihin, eikä päivitysten tekijästä ole siksi varmuutta. Itsenäisyyspuolue on sanoutunut irti kirjoituksista.

kulttuuri
Yle Uutisgrafiikka
Kuvakaappaus Facebook-sivusta.

Itsenäisyyspuolueen sitoutumattoman eurovaaliehdokkaan Jon Hellevigin Facebook-sivuilla käydään rajusti laulaja Karita Mattilan kimppuun.

Aikaisin sunnuntaiaamulla tehdyissä päivityksissä Mattilaa haukutaan natsiksi ja käytetään monia alatyylin ilmaisuita. Kirjoituksissa myös uhataan Mattilaa väkivallalla.

Alkuperäisessä päivityksessä häntä uhkailtiin raiskauksella. Tämä osa päivityksestä on myöhemmin poistettu.

Hellevig ei ole vastannut Ylen yhteydenottoihin. Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) hän kuitenkin myöntää kirjoittaneensa päivitykset itse ja sanoo seisovansa sanojensa takana.

Itsenäisyyspuolue on sanoutunut voimakkaasti irti Hellevigin profiilissa julkaistuista kirjoituksista.

Puolueen puheenjohtaja Antti Pesonen sanoo, että jos päivitykset ovat Hellevigin itsensä tekemiä, hän on pettänyt raskaasti puolueelta saamansa luottamuksen. Pesosen mukaan Itsenäisyyspuolue ei enää tue Hellevigin kampanjaa.

Karita Mattila kieltäytyi äskettäin esiintymästä New Yorkissa venäläisen kapellimestarin Valeri Gergijevin johdolla. Gergijev on ilmoittanut tukevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinia Ukraina-kiistassa.

Jon Hellevig on helsinkiläislähtöinen, Moskovassa asuva lakimies ja yrittäjä. Hänen konsulttiyhtiönsä työllistää 170 ihmistä ja sen asiakkaista suurin osa on läntisiä yrityksiä. Ajankohtaisen kakkosen suureen Venäjä-keskusteluiltaankin osallistunut Hellevig arvostaa presidentti Putinin johtajuutta ja katsoo, että läntiset tiedotusvälineet antavat yksipuolisen kuvan Venäjän todellisuudesta.

Huhtikuun lopulla Hellevig kertoi tekevänsä valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön Elisabeth Rehnin puheista. Hänen mukaansa (siirryt toiseen palveluun) entinen puolustusministeri ja YK:n erityislähettiläs Rehn syyllistyi vihapuheeseen Ylen haastattelussa puhuessaan Suomessa asuvista venäläisistä.

Päivitys 18.5. klo 15.03: Uhkausten ja solvausten yksityiskohtaisempia kuvailuita poistettu.