Hautala käytettävissä komissaariksi: "Kukapa kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse"

RKP:n, kokoomuksen ja vhreiden eurovaaliehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että Suomen tulisi tarjota EU-komissaariksi sekä naista että miestä.

Aamu-tv
Christina Gestrin (RKP), Eija-Riitta Korhola (kokoomus) ja Heidi Hautala (vihr.) Aamu-tv:n vieraina 19. toukokuuta.
Aamu-tv:n puoluepäivässä Heidi Hautala Vihreistä ja Eija-Riitta Korhola kokoomuksesta tenttasivat RKP:n Christina Gestriniä muun muassa ilmasto- ja maatalouspolitiikasta.

Vihreiden eurovaaliehdokas Heidi Hautala ilmoittautui ehdokkaaksi EU-komissaarin paikkaan.

– Kukapa kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse. Vakavasti puhuen, Suomi alkaa olla oudossa seurassa, koska 20 vuoteen ei ole saatu päteviä naispuolisia komissaariehdokkaita, perusteli Hautala komissaarihalujaan Ylen aamu-tv:ssä.

Hautalan mukaan kyse ei ole naiskortilla pelaamisesta. Hän katsoo, että Euroopan unioni on paljon hyväksyttävämpi ja oikeudenmukaisempi, jos siellä on johtopaikoilla tasapainoisesti naisia ja miehiä.

– Nyt tarvitaan vaihtoehtoja ja avoimuutta. Olisi hyvä, jos Suomessakin keskusteltaisiin eri vaihtoehdoista.

Hautalan lisäksi myös kokoomuksen Eija-Riitta Korhola ja RKP:n Christina Gestrin kannattivat sekä naisen että miehen asettamista Suomen komissaariehdokkaaksi.

– Kaikkien maiden tulisi tarjota nais- ja miesehdokasta. Päämäärä pitäisi olla, että komissiossa olisi yhtä paljon naisia ja miehiä. Tällä hetkellä ei voi puhua tasa-arvosta, kun yhdeksän komission 28 jäsenestä on naisia, totesi Gestrin.

On sovittu, että Suomen seuraava komissaari tulee kokoomuksesta. Puolueen eurovaaliehdokas Korhola ei kuitenkaan ole innostunut asettumaan komissaariehdokkaaksi. Hän perusteli kantaansa perhesyillä ja paikan vaatimalla työmäärällä.

– Omassa elämässäni on hirveän mielenkiintoinen ihmissuhde kehitteillä. Kysymys on lapsenlapsestani. Se ei sovi. Voi olla hyvä meppi ja vanhempi, mutta epäilen vähän komissaarin tehtäviä tästä syystä.

Korhola jätti takaportin auki ehdokkuudelle toteamalla, että mikäli Suomelle olisi tarjolla energiakomissaarin tehtävä, hän olisi osaajista parhaimmistoa. Korhola muistutti, että Suomen hallitus ei jaa komissaarin paikkoja, vaan europarlamentin EPP-ryhmä, viitaten Jyrki Kataisen mahdolliseen komissaarin tehtävään.

Hautala: RKP:n kalastuspolitikka ristiriitaista

Heidi Hautala huomautti ristiriidasta RKP:n kotimaan ja EU:n kalastuspolitiikan välillä.

Puolueen edustajat Nils Torvalds ja Carl Haglund ovat Hautalan mielestä ajaneet EU:ssa voimakkaasti rajoituksia kalastukseen. Kotimaassa suojelluista merimetsoista halutaan eroon, koska ne aiheuttavat vahinkoja kalastukselle.

– Täällä kotona te ajattelette yksipuolisesti ammattikalastajien etuja. Ettekä ota huomioon sitä, että tulevaisuudessa tarvitaan niitä kaloja, jotta voi olla ammattikalastajia.

Gestrin painotti, että he kannattavat vahvoja kalakantoja ja vastuullista kalastusta. Hän muistutti, että esimerkiksi Suomenlahdella toimii enää 20 ammattikalastajaa.

– Merimetsot ja hylkeet kuuluvat toki myös luontoon. Metsopopulaatiot ovat kuitenkin kasvaneet valtavasti koko Euroopan alueella viimeisten vuosien aikana. Melkein kaikki EU-maat metsästävät niitä jollain tavalla tänä päivänä. Mielestäni metsosta on tulossa ympäristöongelma meidän saaristossa.

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Maanantaina 19.5. on vuorossa RKP.