1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Malesialaiskoneen hylkyä haetaan yhä meren syvyydestä, filmintekijät ehtivät jo apajille

Kiinalainen alus alkaa kartoittaa merenpohjaa, jonne on pinnalta matkaa jopa seitsemän kilometriä. Cannesin elokuvajuhlilla kaksi filmiprojektia tarjoaa omia selityksiään turmalle.

Kulttuuri
19. toukokuuta julkaistu valokuva australialaisaluksesta, joka on osallistunut malesialaiskoneen etsintöihin.
19. toukokuuta julkaistu valokuva australialaisaluksesta, joka on osallistunut malesialaiskoneen etsintöihin. Abis Chris Beerens / EPA

Kiinan laivaston alus alkaa kartoittaa merenpohjaa alueella, josta toivotaan löytyvän merkkejä maaliskuun alussa kadonneesta malesialaisesta matkustajakoneesta.

Tutkittavan alueen merenpohjan muodot ja meren syvyys ovat suurelta osin tuntemattomia. Syvyyttä arvioidaan olevan jopa seitsemän kilometriä, mikä vaatii poikkeuksellisen edistynyttä tutkalaitteistoa. Työ alkaa keskiviikkona, jos sää sallii.

Myös Yhdysvaltain laivaston pienoissukellusvene jatkaa tutkimuksiaan, kunhan sen ja emoaluksen välillä ilmennyt yhteysongelma saadaan korjattua.

Ohjaaja kiistää tunteettomuuden

Samaan aikaan, kun turmakonetta edelleen etsitään, onnettomuudesta on jo tehty kaksi elokuvaa. A Dark Reflection _ja _The Vanishing Act -elokuvia mainostetaan levittäjille filmialan lehdissä ja meneillään olevilla Cannesin flimijuhlilla Ranskassa.

The Vanishing Act -elokuvan intialainen ohjaaja Rupesh Paul kiistää syytteet liiasta kiireestä ja tunteettomuudesta.

Hän kertoo, että ehdotus elokuvasta tuli malesialaiselta toimittajalta, jolla on teoria koneen katoamisen syystä.

Laajat etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta

Malaysia Airlinesin matkustajakone Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin katosi kesken lennon maaliskuun 8. päivän vastaisena yönä. Koneessa oli 239 ihmistä. Matkustajista valtaosa oli kiinalaisia.

Satelliittihavaintojen mukaan kone oli kadotessaan kaukana lentoreitiltään. Lentäjät tai koneen automaattilaitteisto eivät lähettäneet missään vaiheessa hätäsignaalia.

Etsijät uskovat kuulleensa merestä Australian rannikolta koneen mustien laatikoiden viimeiset äänimerkit, ennen kuin laatikoiden akuista loppui virta.

Lähteet: AP, AFP