Hyppää sisältöön

Pidennä kodinkoneesi käyttöikää – muista nämä tärpit

Jopa kolmannes kodinkoneiden vioista voi johtua siitä, että niistä ei ole pidetty kunnolla huolta. Poimi tästä talteen kodinkonekorjaajan vinkit.

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta antoi vinkkejä kodinkoneiden huoltoon.
Miten kodinkoneita kannattaa huoltaa ja puhdistaa kotona? Aamu-tv:ssä vinkkejä antoi Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta, jolla on yli 20 vuoden kokemus kodinkoneiden korjaamisesta.

Yli kaksikymmentä vuotta kodinkoneita korjannut Mikko Ranta sanoo, että hänen näppituntumansa mukaan jopa kolmannes kodinkoneiden vioista johtuu siitä, että koneista ei ole pidetty kunnolla huolta.

- Halvat kodinkoneet tehdään niin, ettei niitä kannata korjata, eikä niiden käyttöikä olekaan kuin 2–3 vuotta. Mutta esimerkiksi tiskikoneiden käyttöiän saa venytettyä hyvällä hoidolla pariinkymmeneen vuoteen, sanoo Suomen Kodinkonehuoltojen liiton puheenjohtaja Mikko Ranta.

Pyykinpesukone

**Käytä riittävän vähän pyykinpesuainetta. **Pakkauksen ohjeessa oleva määrä on useimmiten liikaa.

- Ei kannata laittaa 50 millilitraa nestemäistä pesuainetta vaan 30–40 millilitraa riittää yleensä ihan hyvin normaalilikaiselle pyykille, kertoo kodinkonekorjaaja Ranta.

Pesuaineen tehtävä on kantaa lika vaatteesta pois. Jos ainetta on liikaa, se ei toimi kuten pitäisi. Lisäksi pesuaine huuhtoutuu pois vasta viimeisessä huuhtelussa, jolloin jää zeoliittijäämiä pesukoneen laakereihin ja rumpuun.

**Laita koneeseen oikeanlaista pyykkiä. **Samaan pyykkiin ei kannata esimerkiksi laittaa froteepyyhettä ja alushousuja, koska ne imevät vettä eri tavoin.

- Pesuohjelma menee froteepyykin mukaan ja vesimäärä ja linkouskierrokset ovat väärät pikkuhousuille, kuvailee kodinkonekorjaaja Mikko Ranta.

Pese kone vähintään puolen vuoden välein sitruunahapolla tai erikoisaineilla.

- Jos on kolmilapsinen, aktiivinen perhe, niin kone pitäisi puhdistaa kerran kuukaudessa, tarkentaa Ranta.

Sitruunahappo tai erikoispesuaine ja pesu vähintään 90 asteessa tappaa bakteerit.

Astianpesukone

**Pese astianpesukone sitruunahapolla puolivuosittain. **Tiskikoneet eivät ole yhtä herkkiä bakteereille kuin pyykinpesukoneet, mutta ongelmaksi saattaa muodostua rasva.

- Kuumassa ohjelmassa rasva sulaa, kylmä huuhteluvesi puolestaan jähmettää rasvan koneen putkistoihin kiinni.

**Tarkista hajulukko puolen vuoden välein. **Vaikka tiskiallas vetäisi, voi tiskikoneen tyhjennyksessä tulla ongelmia.

- Jos hajulukkoon on jäänyt vaikkapa pippuri tai kanan luu, ei tiskikone välttämätttä tyhjene kunnolla.

Kylmälaitteet

**Täytä kylmälaite oikein. **Ruokia ei pidä tunkea yhdelle hyllylle, eikä kiinni seinään. Tällöin sulamisvesi valuu pohjalle, alatiivisteeseen ja kodin lattialle.

**Imuroi takasäleikkö kerran vuodessa. **Jos takasäleikkö on likainen ja pölyinen, ei jääkaappi lauhdu enää hyvin.

Kompressorin pintalämpötila nousee, jolloin laite kuluttaa enemmän sähköä ja myös kompressori kuluu. Pölyiseen takasäleikköön voi liittyä tulipaloriski.

Pölynimuri

Käytä alkuperäisiä pölypusseja. Tällöin kone toimii niin kuin pitää.

Vaihda suodattimet ja puhdista suulakkeet. Muista myös, että pölypussiton imuri ei suinkaan ole huoltovapaa, vaan säiliö ja suulakkeet pitää jokaisen käytön jälkeen puhdistaa hyvin.