Tutkimus: Vaihdevuosien uniongelmiin mieluummin hormoneja kuin unilääkkeitä

Vaihdevuosi-ikäisten uniongelmia kannattaa tuoreen turkulaistutkimuksen mukaan hoitaa hormonihoidolla unilääkkeiden sijaan. Kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyy myös sellaisilla naisilla, jotka eivät päivisin kärsi niistä lainkaan.

terveys
Nukkuvan miehen jalat peiton alla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Tuoreen turkulaistutkimuksen mukaan hormonikorvaushoito on unilääkkeitä parempi vaihtoehto vaihdevuosista johtuvien unihäiriöiden hoidossa. Nainen 46 -tutkimuksessa todettiin, että vaihdevuosi-ikäisten naisten uni oli levottomampaa ja katkonaisempaa eli he heräilivät kesken unen useammin kuin nuoremmat naiset, jotka eivät olleet vielä saavuttaneet vaihdevuosia. Koska vaihdevuosien hormonikorvaushoito on täsmähoito kuumiin aaltoihin ja hikoiluoireisiin, uniongelmien hoitoon tulisi käyttää mieluummin hormonikorvaushoitoa kuin unilääkkeitä, toteavat tutkijat.

Huonon unen ja kesken unen heräilyn taustalta löytyvät usein yönaikaiset kuumat aallot ja hikoilukohtaukset. Kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyy öisin myös sellaisilla naisilla, jotka eivät päivisin kärsi niistä lainkaan.

Unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia.

Päivi Polo

Uniongelmien lisääntyminen vaihdevuosien myötä on tunnettu jo entuudestaan. Turkulaisen tutkijaryhmän arvostetussa yhdysvaltalaisessa Menopause-lehdessä julkaisemassa työssä on vertailtu nukkumista ja unen laatua 46- ja 53-58-vuotiailla naisilla. Tutkimuksessa keskityttiin vaihdevuosien ja niihin liittyvien kuumien aaltojen, hikoilukohtausten ja masennusoireiden vaikutukseen uneen.

Unihäiriöt ja kuumat aallot

Dosentti Päivi Polo työskentelee erikoislääkärinä Tyksin naistentautien klinikassa. Heidän tutkimustensa mukaan useilla vaihdevuosi-ikäisillä naisilla unen keskeytymisen syy oli yöhikoilu ja kuumat aallot. Lääkärin vastaanotolle hakeutuessaan naiset valittavat kuitenkin useammin unihäiriöitä kuin kuumia aaltoja.

– Oikea ensilinjan lääkehoito tulisi siis olla hormonikorvaushoito, eivät unilääkkeet, sillä hormonikorvaushoito poistaa vaihdevuosioireet, kun taas unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia, toteaa Polo.

Polon mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tehdyt kansainväliset tutkimukset ovat järkevöittäneet hormonikorvaushoidon käyttöä jatiukentaneet määräyksiä. Hoitoannoksia on laskettu ja hoidon pituuteen on kiinnitetty huomiota. Lievästi nousseesta rintasyöpäriskistä huolimatta hormonikorvaushoito on kovista vaihdevuosioireista kärsiville paras hoitovaihtoehto.

Nykyisin puhutaan paljon tarpeesta pidentää työuria. Tämä ei onnistu, ellei naisten unihäiriöihin ja niiden syihin pureuduta.

Päivi Polo

Hoidon aloittamisen hyödyt ja haitat punnitaan kuitenkin huolellisesti jokaisen potilaan kanssa ennen hoidon aloittamisesta ja päätöksen tekee aina potilas itse.

Huono uni on riski monelle sairaudelle

Univaje on monen sairauden, kuten diabeteksen, masennuksen ja rintasyövän riskitekijä. Huono uni vaikuttaa ylipainon kertymiseen, altistaa tapaturmille ja onnettomuuksille, sekä aiheuttaa työssä uupumista.

– Vaihdevuosi-ikäisten naisten unen laatuun tulisi kiinnittää nykyistä paremmin huomiota, sillä monien työ vaatii muun muassa uusien asioiden oppimista, mikä epäonnistuessaan laskee itsetuntoa ja voi kroonistuessaan johtaa masennukseen. Suomalaisilla naisilla on vaihdevuosi-iän jälkeen edessään vielä 10-15 vuotta työelämää. Nykyisin puhutaan paljon tarpeesta pidentää työuria. Tämä ei onnistu, ellei naisten unihäiriöihin ja niiden syihin pureuduta, tiivistää Päivi Polo.

Eri tutkimusten mukaan noin 50 - 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii univaikeuksista.

Lähteet: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote