Estrogeeni on ikääntyvän naisen voiteluöljy

Kiistellyllä estrogeenillä on monta tehtävää, joista ei vielä tiedetä riittävästi. Estrogeenin on todettu vaikuttavan esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Jyväskylän yliopistossa alkaa syksyllä laaja tutkimus, jonka tavoitteena on syventää tietoa estrogeenin vaikutuksesta keski-ikäisten naisten lihaskunnon ja suorituskyvyn heikkenemiseen.

Kotimaa
Kahvakuulajumppa keräsi paljon osanottajia.
Dosentti Vuokko Kovanen kertoo estrogeenitutkimuksesta Anne Karppisen haastattelussa.

Estrogeenin vaikutusta keski-ikäisten naisten lihasten kokoon, koostumukseen ja suorituskykyyn on tutkittu maailmalla ja Jyväskylässä 90-luvulta lähtien. Tutkimustulosten mukaan parhaat lihasominaisuudet olivat naisilla, jotka käyttivät sekä hormonikorvaushoitoa, että liikkuivat.

Tietoa on saatu muun muassa hormonikorvaushoitojen myötä, mutta paljon on vielä tutkittavaa. Nyt jo tiedetään se, että korvaushoito täytyy aloittaa oikeaan aikaan.

– Se aika-ikkuna on kapea. Oman estrogeenitason putoamisesta ei saa olla kulunut liian pitkä aika. Liian myöhään aloitettu hoito voi aiheuttaa jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämä on tärkeä ja kriittinen tutkimuksenalainen asia, sanoo solubiologian dosentti Vuokko Kovanen Jyväskylän yliopistolta.

Edut jääneet riskien varjoon

Estrogeeni on monimuotoinen ja laajasti vaikuttava hormoni. Estrogeenin riskeistä on puhuttu paljonkin, mutta sen hyvät ominaisuudet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Liikkumattomuus, tupakointi ja ylipaino ovat vaihdevuosi-ikäiselle naiselle suurempia riskitekijöitä kuin estrogeeni itsessään.

– Estrogeeni ei ole vain lisääntymishormoni, vaan se ohjaa solujen toimintaa koko kehossa. Sillä on todettu olevan vaikutusta moniin sairauksiin.

Jyväskylän yliopistossa alkaa syksyllä nelivuotinen tutkimus, johon on tarkoitus saada mukaan yli tuhat naista. Tutkimuksessa naisia seurataan menopaussin eli viimeisten kuukautisten yli.

- Toivomme saavamme tietoa tästä siirtymävaiheesta, esimerkiksi siitä, mitä tapahtuu luustossa, lihaksistossa ja kehon koostumuksessa.