1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhoista teollisuusrakennuksista huokuu mahti

Nykypäivän teollisuushallit eivät tyylisilmää hivele. 1800-luvulla teollisuusrakennukset saivat koristeellisia julkisivuja, joita kelpaa yhä katsella.

Kuva: Yle

Teollisuusrakentaminen on nykyään varsin anonyymia. Nopeasti kyhätyt hallit eivät tyylisilmää hivele. Sen sijaan vanhoista teollisuusrakennuksista huokuu menneen ajan arkkitehtuuri. Ainakin niistä, joiden koristeelliset julkisivut ovat säästyneet nykypolville. 

Rakennustutkijan mukaan teollisuusrakennusten koristeluilla on haluttu viestiä rakentajan mahdista.

Näyttävillä julkisivuilla on haluttu viestiä rakentajan mahdista

Rakennustutkija Liisa Nummelin

– Suurempia teollisuusrakennuksia rakensivat oman aikansa mahtimiehet, rikkaimmat kauppiaat. Näyttävillä julkisivuilla haluttiin viestiä, että rakentaja ja toiminta on tärkeätä, kertoo rakennustutkija Liisa Nummelin Satakunnan Museosta.

– Se oli tapa ja tyyli silloin. 1800-luvun lopulla teollisuuskiinteistöjä rakennettiin usein uusgotiikan tyyliin myös Keski-Euroopassa.

Porissa hyviä esimerkkejä

Suomessa Pori  on ollut merkittävä  teollisuuskaupunki 1800-luvun lopulla.

– Porin Konepajasta nousevat ensimmäiseksi mieleen vanhan valimon koristeelliset päädyt. Ja tietenkin täytyy mainita Porin puuvillatehdas. Paljon on myös purettu hienoja rakennuksia.

Välillä tuntuu, että tarjolla valitettavankin helppoja mahdollisuuksia rakentamiselle

Rakennustutkija Liisa Nummelin

– Mutta aika komeasti on rakennettu vähän myöhemminkin. Outokummun teollisuusrakennukset 1930-luvun lopulta noudattavat tyylikästä punatiilirakentamista.

Turhan helppoja ratkaisuja

Nykyään on mahdollista rakentaa teollisuushalleja nopeasti, eikä halleissa juuri koristeellisuutta näy.

– Välillä tuntuu, että tarjolla on valitettavankin helppoja ja nopeita mahdollisuuksia rakentamiselle. Tehdään vain kuoria toiminnalle.

– Toki on myös kunnianhimoista uutta  teollisuusrakentamista, esimerkiksi Helsingin Ruoholahteen ovat maineikkaat arkkitehdit suunnitelleet teollisuusrakennuksia.