Arno Kasvi: Nurmikonleikkuu voi vielä odottaa

Liian aikainen nurmikonleikkuu tuhoaa turhaan pienet sipulikasvit ennen siementen kehittymistä. Isoista tulppaaneista sen sijaan voi napsaista kukinnon poikki heti terälehtien putoamisen jälkeen. Lue Arno Kasvin vinkit keskeisiin puutarhapuuhiin, kun lämpötila nousee kesäiseksi.

luonto
Tulppaaneja.YLE / Sauli Antikainen

Äkillinen lämpö tai suoranainen helle herättää luonnon pikavauhtia. Kun lämpöaalto iskee, niin pihalla riittää tekemistä. Emeritusylipuutarhuri Arno Kasvin mukaan tässä vaiheessa pitäisi jo olla pihat siivottuna.

– Odottelisin silti nurmikon leikkuuta siihen asti, että sipulikukat ovat kukkineet ja tehneet siemenensä. Kun nurmikko sitten leikataan, kannattaa jättää ruohonsilput matojen ruuaksi.

Pieniä sipulikukkia ei Kasvin mukaan tarvitse käsitellä mitenkään kukinnan jälkeen, koska ne tekevät siemeniä.

– Isoista ostotulppaaneista sen sijaan leikataan kukinto pois heti kun terälehdet putoavat. Leikkaaminen ei estä tulppaanin jakaantumista, mutta ne eivät tee siemeniä ja kukkivat taas hienosti ensivuonna, neuvoo Kasvi.

Siemenet maahan ja taimet valmiiksi

Kotipuutarhuri pääsee jo kylvöhommiin.

– Nyt on aika kylvää juurekset ja palsternakat, mutta ei vielä papuja. Retiisien pitäisi tähän aikaan jo olla taimella. Myös tomaatintaimet voi varata, jos omistaa pienen kasvihuoneen, luettelee Arno Kasvi.

Nurmikonsilput kannattaa jättää matojen ruuaksi.

Arno Kasvi

Kasvin mukaan on myös olemassa näpsäköitä kasvihuonekurkkuja. kannattaa ottaa selvää, että miten niitä leikataan.

– Jos ei osaa, kannattaa ostaa ammattikirjallisuutta ja katsoa sieltä. Tai kuunnella ohjeita Yle Turun Puhu Kasville -ohjelmista Areenasta.

Taimet voi ostaa säilöön valoisaan paikkaan.

– Ne voi viedä ulos viikon, parin päästä. Kaikki täytyy tosin pystyä peittämään. Pikainen katsaus esimerkiksi Turun torille selvensi, että taimia on nyt hyvin saatavana. Vihannesten taimet ehkä sieltä puuttuvat vielä, kertoo Kasvi.