Ravintolisien myyjälle markkinointikielto – puhelinmyynti harhaanjohtavaa

Suomen terveysravinne Oy ei muuttanut harhaanjohtavaa markkinointiaan kuluttaja-asiamiehen kehotuksesta huolimatta.

Kotimaa

Kuluttaja-asiamies on määrännyt markkinointikiellon ravintolisiä myyvälle yritykselle. Kuluttaja-asiamiehen mukaan Suomen terveysravinne Oy syyllistyi harhaanjohtavaan markkinointiin, sillä se ei kertonut puhelinmarkkinoinnissaan selvästi, mihin tuotteiden tilaaja sitoutuu ja mihin hintaan.

Suomen terveysravinne tarjosi kuluttajille puhelimitse Kehon vartija -nimisiä ravintolisätuotteita ainakin vuoden 2013 aikana sekä alkuvuodesta 2014. Kuluttaja-asiamiehen mukaan puhelinmyyjät korostivat tilauksen edullista hintaa ja sitä, ettei tutustumispaketin tilaus velvoita asiakasta mihinkään. Sen sijaan he eivät kertoneet selvästi, että tutustumispaketilla kuluttaja sitoutuu automaattisesti määräaikaiseen tilaussopimukseen, ellei hän erikseen peru jatkotilausta.

Kuluttajansuojalain mukaan asiakkaalle on kerrottava myyntipuhelussa selvästi ja ymmärrettävällä tavalla tilauksen sisältö ja kokonaishinta sekä tieto peruutusoikeudesta.

Koska Suomen terveysravinteen ei muuttanut kuluttaja-asiamiehen vaatimuksista huolimatta markkinointiaan, yritykselle määrättiin markkinointikielto ja 100 000 euron uhkasakko.